Izmiče zarada za tezgom

Pad vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u Republici Srpskoj nastavljen je i u februaru ove godine i to za 33 odsto u odnosu na isti mjesec lani, a razlog tome je smanjena kupovna moć stanovništva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u februaru ove godine iznosila je 735.107 KM, što u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine predstavlja smanjenje od 362.970 KM.

Statističari su izračunali da je vrijednost prodaje manja i u odnosu na prvi mjesec ove godine i to za 62.678 maraka.

U strukturi ukupne prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama prednjačili su povrće, voće, te mlijeko i mliječni proizvodi.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je za “Glas Srpske” da domaći poljoprivredni proizvođači ne pamte lošiju godinu u agraru.

– Prekomjeran uvoz u kombinaciji sa pandemijom virusa korona doveo nas je u ovakvu situaciju. Pad vrijednosti prodaje domaćih poljoprivrednih proizvoda sigurno će biti nastavljen i u mjesecima koji dolaze i niko ne zna kada će se sve ovo zaustaviti. Evidentan je i pad potrošnje i kupovne moći stanovništva i sve to ne sluti na dobro – kazao je Marinković.

On je upozorio i da pad potrošnje ne prati pad uvoza, te da ogromne gubitke sabiraju proizvođači mesa, koji apeluju na nadležne da uvedu zaštitne mjere, jer će u suprotnom, kako kaže, propasti.

– Negativan trend se nastavlja i teško da ćemo se iščupati iz svega što nas je snašlo do kraja ove godine – upozorio je Marinković.

Izvršna direktorica Udruženja građana “Oaza” iz Trebinja Nedeljka Ilijić rekla je da je primjetan pad prodaje na pijaci u ovom gradu.

– S obzirom na to da Trebinje gravitira prema Hrvatskoj i Crnoj Gori, vikendima je bio osjetan porast stanovnika iz te dvije zemlje, koji su rado pazarili na trebinjskoj pijaci. Korona je učinila svoje, smanjen je broj “vikend turista”, pa je sve to uticalo i na pad vrijednosti prodatih proizvoda, posebno meda, smokava i drugih proizvoda  na našoj pijaci – rekla je Ilijićeva i naglasila da je potrošačka korpa nerealna u odnosu na iznos prosječne plate u Srpskoj.  Dodala je i da je platežna moć dobrim dijelom smanjena, te da je veoma teška i neizvjesna godina pred proizvođačima, ali i potrošačima.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *