Izdvajaju se značajna sredstva za podršku poljoprivrednicima i proizvođači raži mogu računati na podsticaje /VIDEO/

Na posljednjoj sjednici Narodne Skupštine Srpske bilo je riječi i o stanju u poljoprivredi Srpske. Poslanici opozicije isticali su da poljoprivrednike treba podržati kako bi realizovali proljećne radove u atarima, koji su ove godine znatno skuplji.

Slažem se da treba posvetiti punu pažnju poljoprivredi u ovim kriznim vremenima istakao je u Narodnoj skupštini ministar poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede Srpske Boris Pašalić. Dodaje, da se u posljednje dvije godine po drugi put postavlja isto pitanje – Hoćemo li imati dovoljno hrane? Ističe Pašalić važnost poljoprivredne proizvodnje I podsjeća da su značajna sredstva izdvajana I da se izdvajaju kako bi se pomoglo poljoprivrednicima I u ovoj godini kada se poljoprivrednici suočavaju sa veoma skupim inputima u proizvodnji.

Da se parcele ne napuštaju, već naprotiv, da se obrađuje svaki pedalj plodne oranice širom Srpske, te da je raste obim proizvodnje žitarica, ali I da se investiralo u kapitalne projekte (mehanizaciju, radne mašine, traktore, objekte) potvrđuje ove godine broj zaprimljenih zahtjeva za podsticaje.

Poslanik Ljubiša Krunić, pitao je u ime proizvođača raži sa područja Hercegovine da li će I uzgoj ove kulture biti podržan podsticajima s obzirom da se šire površine i pod ovom kulturom, te da je pred proizvođačima veoma skupa prihrana mineralnim đubrivima koja je kako je naveo izostavljena upravo zbog cijena u vrijeme sjetve raži.

I proizvođači raži u Srpskoj imaće isti tretman kao I proizvođači pšenice, rekao je govoreći u Narodnoj Skupštini Srpske premijer Radovan Višković.

-Pratićemo situaciju u agraru I svakako u skladu sa našim mogućnostima I u zavisnosti od toga šta vrijeme donosi, reagovati u smislu podrške I pomoći prema domaćim poljoprivrednim proizvođačima, kaže predsjednik Vlade.

Izmjene Uredbe sa zakonskom snagom o Kompenzacionom fondu Republike Srpske, koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, predviđa da država reaguje i u slučaju potrebe izazvane inflacijom, kao što je to do sada bio slučaj zbog pandemije.

U obrazloženju ovog zakona navodi se da je potreba za njegovim donošenjem identifikovana nakon pogoršanja međunarodnih odnosa koji su uzrokovali brzi porast inflacije i nedostatak životnih namirnica, sirovina i energenata na tržištu.

Vlada Srpske već planirala da se rebalansom iz Kompenzacionog fonda izdvoje dodatna sredstva za poljoprivredu,tako da bi ukupna sredstva za poljoprivredu u 2022. bila oko 105 miliona KM rekla je minister finansija Zora Vidović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.