U Bijeljini postavljen makroogled sa 52 hibrida kukuruza, svoj potencijal dokazuje nova genetika /VIDEO/

Od ukupno šest makroogleda kukuruza za proizvodnju u zrnu, te četiri ogleda silažnog kukuruza, koje će ove godine postaviti stručne službe resornog ministarstva u proizvodnim atarima od Dubice do Bijeljine, ogledno polje kukuruza u Semberiji zasijano je ovih dana.

Stručnjak za oglede u Ministarstvu poljoprivrede Aleksandar Majkić kaže da se lokaliteti na kojima se postavljaju ogledi biraju pažljivo s ciljem da svaki od njih predstavlja tipično proizvodno područje tog kraja.

Različiti hibridi kukuruza u oglednom polju stasavaće na parceli domaćina Ilije Lazića u Velinom Selu, u čijim je atarima ovakva praksa zastupljena već nekoliko godina.

Ovaj poljoprivrednik se isključivo bavi ratarstvom i proizvodi žitarice za potrebe tržišta. Površine neću povećavati, kaže Ilija, pa će kukuruz biti zasijan na oko dvadesetak hektara plodne oranice. Uslovi za sjetvu su kaže dobri, a i vlage je dovoljno u zemljištu što će pospješiti klijenje i nicanje zasijanih hibrida.

Na oglednoj parceli u Velinom Selu zasijana su 52 hibrida kukuruza od devet selekcijskih kuća.

Prinosi u ratarstvu u velikoj mjeri zavise od izbora sortimenta koji se gaji, a kako bi domaći poljoprivrednici bili što uspješniji, a njihova proizvodnja ekonomičnija, resorno ministarstvo već godinama postavlja oglede kojima ispituje sorte i hibride pogodne za domaće oranice i agroekološke uslove na ovim područjima.

Ove godine znatno je više novih hibrida koji ulaze na naše tržište, a evidentno je da se ta paleta hibrida pomjerila prema onim ranijih fao grupa zrenja.

Postavljanje poljskih ogleda jedan je od najboljih načina savjetodavnog rada na terenu s obzirom na to da su poljoprivrednici najsigurniji u ono u šta se lično uvjere.

Poučen dugogodišnjim iskustvom u poslu kojem se posvetio, pristupio je Ilija radovima i ove godine kako bi sa njiva u vrijeme žetve i berbe iznio zadovoljavajuće prinose. Angažman na njivama, trud i ulaganja opravdao je usjev kukuruza prinosom na njegovom imanju i u prošloj sušnoj godini.

Nada se Ilija da će ova godina klimatski biti naklonjena kukuruzu ukoliko raspored padavina u narednom periodu bude na strani proizvodnje na otvorenom.

Dok na berzama cijena kukuruza raste, teško je kaže on trenutno prognozirati da li će ovogodišnju skupu proizvodnju nadomjestiti cijena u vrijeme vršaja. Jasno je dodaje da visoke cijene žitarica ne donose dobro u svakom sektoru proizvodnje, naročito u stočarstvu jer su cijene stočne hrane visoke.

Ogledna polja se postavljaju već dugi niz godina, donosila su novine i s njima je napredovala kompletna proizvodnja kukuruza i ukupni rezultati.

Uz dolazak novih hibrida redovno se ažurira i sortna lista, a u oglede na području Srpske dolaze i hibridi koji još uvijek nisu zastupljeni na našem tržištu i nisu u ponudi poljoprivrednim proizvođačima sve sa ciljem kako bi se njihov potencijal ispitao tokom nekoliko proizvodnih sezona kako bi se donijela ispravna odluka da li se takvi hibridi trebaju intenzivnije plasirati tržištu ili ne.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *