Ivanuša: Pitanje trenutka kada će delta tip stići u Srbiju /VIDEO/

Po prvi put od izbijanja pandemije u Srpskoj, u toku 24 sata nisu registrovani smrtni slučajevi i novozaraženi građani virusom korona.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravstvo RS, u protekla 24 sata testirano je 220 laboratorijskih uzoraka i virus nije potvrđen ni kod jedne osobe. Ni u Brčkom danas nema novooboljelih, dok je u Federaciji potvrđeno 15 slučajeva zaraze, a preminula je jedna osoba.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50 hiljada doza Sinovak vakcina koje je Malezija donirala Bosni i Hercegovini. Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Stavu K3 televizije da je od marta prošle godine do danas Vlada Srpske iz Fonda solidarnosti, a zatim iz Kompenzacinog fonda, uplatila 250 miliona KM za saniranje štete nastale usljed pandemije virusa korona.

Epidemijska situacija u Srbiji je stabilna, ali zbog neizvjesnosti o njenom toku na jesen, nadležni apeluju na disciplinu. Posljednjih dana broj vakcinisanih stagnira, upozorava premijerka Ana Brnabić. Rumunija stavila Srbiju u zelenu zonu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je da ukoliko nastavimo sa opuštenim ponašanjem i bez sprovođenja vakcinacije, možemo očekivati pogoršanje situacije za nekoliko nedjelja. Mnogi koji su preboljeli Kovid, mogu relativno brzo da se zaraze Delta virusom, upozorava Marijan Ivanuša.

Evropska agencija za kontrolu bolesti apelovala je da se ubrza vakcinacija u Evropi, jer se predviđa da će visokoprenosiva delta varijanta kovida-19 do kraja avgusta biti prisutna u gotovo 90 odsto slučajeva u državama članicama. Populacija koja je najugroženija koronavirusom, trebaće svake godine da primi dodatnu dozu vakcine, predviđaju u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Starija populacija u Srbiji je preko 70 odsto vakcinisana, Vakcinacija je pitanje nacionalne bezbjednosti, poručila je premijerka Ana Brnabić. Mnogi će u budoćnosti učiti iz naših primjera, poruka je ministra zdravlja Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *