“Hrvatska podržava namjeru Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona BiH” /VIDEO/

Hrvatska podržava namjeru Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, kaže predsjednik Hrvatske Vlade Andrej Plenković.

U SDA ne misle tako, moramo se kažu u ovoj stranci suprotstaviti najavljenim odlukama Kristijana Šmita o izmjeni Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH. I predstavnici Koalicije “Država” danas ispred zgrade OHR-a odakle su pozvali Šmita da odustane od izmjena koje namjerava donijeti.

Da je nastup bošnjačkih političara iz Sarajeva neprihvatljiv, smatra Dragan Čović, koji kako je rekao podržava Kristijana Šmita u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kaže da se mora saglasiti sa Srbima i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, jer su u pravu u vezi sa Kristijanom Šmitom – nije ga izabrao Savjet bezbjednosti. Milanović je ocijenio da najave Šmita o izmjenama Izbornog zakona BiH koriste njemu i njegovom manipulisanju situacijom poslije izbora u BiH.

Milanović je pozvao Šmita da ukine sve mjere prethodnih visokih predstavnika u BiH koje su donesene na štetu Hrvata. Predsjednik Federacija BiH Marinko Čavara (HDZ) smatra potrebnim da Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika, stavi van snage sve ranije odluke visokih predstavnika koje su poremetile “ravnotežu” uspostavljenu Vašingtonskim sporazumom i onda neće biti potrebe za izmjenama Izbornog zakona BiH.

U BiH na djelu je “šmitovanje” izbornih pravila, kaže Nikola Špirić.

Oglasio se i Mirko Šarović. Ustav jedne zemlje i izborni zakon mogu mijenjati samo domaći politički subjekti, kaže predsjednik Srpske demokratske stranke.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *