Cvijanović: Uspješna posjeta Vašingtonu, prilika da se iznesu stavovi Srpske

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je uspješnom višednevnu posjetu SAD, te istakla da je to bila dobra prilika da sa zvaničnicima izvršne i zakonodavne vlasti te zemlje razgovara o realnom stanju u BiH, njenom evropskom putu, ali i da iznese jasne stavove Srpske.

“To je bila prilika i da se razgovara o BiH, regionu, te kako vidimo izlaz iz problematičnih ili situacija koje ne idu svima na ruku”, izjavila je Cvijanovićeva.

Ona je za RTRS izrazila zadovoljstvo jer su tokom njene posjete SAD ostvareni i važni kontakti sa predstavnicima poslovne zajednice, te navela da očekuje i da će oni u narednom periodu posjetiti Srpsku sa namjerom da investiraju.

Cvijanovićeva je napomenula da je u okviru posjete SAD razgovarala i sa predstavnicima njihovog necivilnog društva, kao što su jevrejske organizacije.

“Sa njima po pravilu uvijek imamo dobru saradnju, koja ima uporište u istorijskim događajima i teškim vremenima tragičnih stradanja tokom Drugog svjetskog rata. To je svakako bila osnova i za dobro i čvrsto prijateljstvo, koje podrazumijeva i određeno političko razumijevanje, koje je na solidnom nivou, ali i određene investicije koje su Izraelci naumili”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla značaj povezanosti srpskog naroda sa Jevrejskom zajednicom, čemu je doprinijela i posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Izraelu, kao i da usvajanje pravno neobavezujuće definicije antisemitizma na Dodikovu inicijativu.

Cvijanovićeva smatra je važno da se čuju i stavovi Srpske, jer je BiH višenacionalna zajednica, te da se česta pojava unutrašnje nerazumijevanje između različitih konstitutivnih naroda.

“Važno je da svako od nas razgovara sa istim sagovornicima, te da im pojasnimo određene stvari. To je dio misije koje imam i nikada nisam otišla tamo da pričam protiv Bošnjaka ili bošnjačke politike”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da joj je cilj da priča o pojavama za koje smatra da su opasne ili opterećujuće za narode u BiH, kao i o tome što smatra potencijalnim izlazima iz problematičnih situacija.

“Žalim što se često dešava suprotno kada su u pitanju naše kolege iz bošnjačke politike, koje kad god odu negdje, na iste adrese na koje sam išla, uvijek pričaju protiv Republike Srpske, njenih funkcionera”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, sagovornici sa kojima je razgovarala u SAD su bili različitih stavova i shvatanja.

“Imate ljudi koje imaju svoje uvriježeno i prilično stereotipno mišljenje, ali to ne znači da ne treba sa njima da razgovarate. A ima i otvorenih ljudi, koji veoma razumiju suštinske probleme koji su u vezi sa BiH i oni su uvijek dobri sagovornici”, istakala je Cvijanovićeva i navela da se šire kontakti sa američkim zvaničnicima.

Govoreći o sastanku sa specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, Cvijanovićeva je navela da je postignuta saglasnost u vezi sa uspostavljanjem “Otvorenog Balkana”, te da to predstavlja odličnu inicijativu.

Međutim, dodala je ona, saglasnost nije postignuta u vezi sa ulogom visokog predstavnika u BiH.

“Eskobar smatra da je visoki predstavnik jedno od oruđa koje međunarodni faktor ima na raspolaganju, dok je moj stav da nama ne treba nikakvo oruđe te vrste, jer imamo svoje domaće institucije, koje treba da rade svoj posao”, rekla je Cvijanovićeva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *