HISPA BH: Kongres rijetka prilika za glas eminentnih stručnjaka /VIDEO/

HISPA predstavlja mrežu visoko stručno osposobljenih i savremeno opremljenih specijalizovanih centara za dijagnostiku i liječenje veoma ugroženih i teških kardiovaskularnih bolesnika na teritoriji Republike Srbije i Balkana. HISPA kongres sinoć je svečano otvoren u Bijeljini, a otvaranju kongresa prisustvovali su mnogi visoki zvaničnici naše zemlje.

Udruženje centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga – HISPA želi da kroz koordinisan i integrisan rad centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga pravovremeno i efikasno identifikuje, dijagnostikuje, liječi i dugoročno prati bolesnike sa povišenim kardiovaskularnim rizikom.  HISPA želi multidiscipliniran i personalizovan pristup u očuvanju zdravlja ljudi.

HISPA želi “da očuva zdravlje i spriječi bolest”. HISPA kongres koji se organizuje u Etno selu Stanišići, sinoć je svečano otvoren nastupom hora Srbadija i obraćanjima visokih zvaničnika Republike Srpske, a trajaće do 3. aprila, gdje će kroz izuzetan broj sesija biti detaljno objašnjen pristup prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Predsjednica RS Željka Cvijanović naglasila je da je ovo veliki dan za struku te da se Bijeljina ovim kongresom dodatno pozicionirala na mapi RS kao značajan grad.

Ministar zdravlja i soocijalne zaštite RS, Alen Šeranić, jedan je od predavača na HISPA kongresu, a njegovo predavanje zvanično je danas otvorilo prvu sesiju ovog međunarodnog zdravstvenog skupa koji je okupio blizu 700 učesnika sa raznih strana svijeta.

Profesor doktor Aleksandar Redžek, direktor instituta za kardiovaskularne bolesti u Novom Sadu, zajedno sa doktorom Maksimovićem, jutros je predsjedavao prvoj sesiji predavanja u okviru kongresa,a naglasio je i značaj prevencije kardiovaskularnih bolesti jer prema analiza svjetske zdravstvene organizacije, u Srbiji svakog drugog stanovnika zadesi smrtni ishod upravo zbog problema sa kardiovaskularnim organima.

Osim predavača iz Republike Srpske i Srbije, predavanja će držati i ljekari iz evropskih gradova poput Kopenhagena, Pariza, Rima, Sofije, ali i sa drugih kontinenata. Zatvaranje kongresa najavljeno je za nedjelju, 3.april u 14:30.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *