Higijena pčelarenja uslov za očuvanje pčelinjih zajednica /VIDEO/

Iza pčelara je ostala jedna od najlošijih godina u poslu kojim se bave. Nova pčelarska godina počela je kažu već u avgustu. Milorad Vasić je priča zazimio 120 pčelinjih društava, uspio je kaže ukrasti nešto livadskog meda kojeg je bilo na kraju sezone medonošenja, ali je riječ o neznatnoj količini.

Deficit glavnog pčelinjeg proizvoda, odrazio se i na pad proizvodnje ostalih pčelinjih proizvoda.

Količinom meda koju su iznijeli iz pčelinjaka ne mogu se pohvaliti ni medari s Ozrena. Proljeće je njima pričaju išlo na ruku, pa je prinosa meda i bilo.

Baš zbog loše sezone, bili su prinuđeni pčelari da osnaže pčelinja društva, kako intenzivnom prihranom, tako i poboljšanjem higijene u pčelinjacima, što je jedan od glavnih preduslova za jaka i zdrava društva, koja takva moraju dočekati novu pčelinju pašu.

S toga oni koji su se ozbiljno prihvatili ovog posla, nastoje da higijenu u pčelinjacima održe na nivou, kako bi pčele spremne i jake ušle u novu sezonu medonosne paše. Higijena je zahtjevan posao i ne obavlja se kažu iskusni pčelari s Ozrena samo u pčelinjacima, strogom higijenskom nadzoru podređene su matice, ali i oprema sa kojom rade pčelari, te ambalaža u koju se pakuje med i ostali pčelinji proizvodi.

Higijena košnica i pčelinjaka obavezna je kako bi se i pojava bolesti koje znaju poraziti pa i uništiti pčelu, svela na minimum. Higijena mora biti konstantna kako bi se došlo do željenih efekata, odmora u ovom slučaju za pčelare ima samo tokom zimskih mjeseci.

Oni koji su se prihvatili pčelarstva uprkos gubicima od ovog posla lako ne odustaju. Pčelari su veoma uporni domaćini, koji pokazalo se vole posao kojim se bave pa tako se i s razlogom nadaju boljoj i uspješnijoj godini.

Komentari: