Uprkos teškoj godini bundeva u Ljeljenči opravdala ulaganja /VIDEO/

Uzgajivači bundeve u Semberiji ispratili su jednu od težih godina. Nepovoljne vremenske prilike na samom početku sezone odložile su sjetvu na njivama i to za mjesec dana.

Ipak “kraljica jeseni” na imanju Sjerića u Ljeljenči uz marljiv i požrtvovan rad na njivi, dala je dobre proizvodne rezultate, kada je u pitanju kvalitet sjemena.

Na proizvodnim parcelama Sjerića najzastupljenija je tikva golica, koju uzgajaju zbog sjemena, kojeg je po hektaru ove godine dala oko 500 kilograma.

U pogonima na vlastitom imanju preradili su Sjerići ove godine i matične sokove, za koje su sirovinu uglavnom obezbijedili iz vlastitih voćnjaka.

Okušali su se i to uspješno i u proizvodnji hladno cijeđenih ulja od lješnika, bundeve, crnog kima, te u proizvodnji tinkture od srijemoša. Bundevi, koja obiluje ljekovitim svojstvima ipak je pripala glavna uloga među gotovim proizvodima. Količinu prerađenog soka od bundeve određuju potrebe tržišta.

Po kvalitet bundevinih proizvoda kreće se sa njive, gdje je najviše fizičkog rada i gdje sezonska radna snaga igra veliku ulogu. Ipak i u ovom poslu do izražaja dolkazi nedostatak sezonaca u jeku poljskih radova u poljima bundeve. Ipak nedostatak radnika u ovom je slučaju pokazao i svoju prednost.

Sjerići bundevu uzgajaju već deset godina. Pažljivo su osluškivali potrebe tržišta, pa danas zaključuju da je proizvodnja hladno cijeđenih ulja zahtjevniji posao u odnosu na proizvodnju bundevinog soka i drugih proizvoda.

Sjerići bundevu uzgajaju na 6 hektara plodne semberske oranice. Bundevinog sjemena nema na sortnoj listi BiH, pa se iz ciklusa u ciklus sjeme ove primamljive kulture, koja posljednjih godina zauzima važno mjesto na domaćoj trpezi,  nabavlja iz zemalja okruženja.

Komentari: