Nove štetočine gorući problem u uzgoju uljarica /VIDEO/

Proizvodnja uljarica u Republici Srpskoj susreće se sa brojnim problemima među kojima su globalno otopljavanje praćeno ekstremnim vremenskim situacijama, kao i pojava novih štetočina. Proizvođači više ne znaju koji su to pravi rokovi za sjetvu, a pojavljuju se i nove štetočine.

Na sve ove izazove proizvođači za sada odgovore nemaju, pa je pomoć struke u ovom slučaju dragocjena.

Kao problem javlja se i sve veća restrikcija u registraciji pesticida na području EU. BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i samim tim preuzela je obavezu da uskladi svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU. Činjenica je da proizvođači u BiH neke pesticide koje su do sada koristili u proizvodnji neće više moći primjenjivati na njivama.

Proizvodnja uljarica jedan je od važnijih aspekata poljoprivredne proizvodnje kažu u Institutu, gdje su se okupili svi akteri ovog posla, od proizvođača, do stručnjaka i otkupljivača. Razgovaralo se o realizaciji jesenje sjtve ali i izazovima u zahtjevnom poslu. Akcenat je stavljen na uticaj klimatskih promjena koje prave direktnu štetu na proizvodnim parcelama.

Novine je domaćoj poljoprivredi ponudio i Poljoprivredni institut u kojem se mogu pohvaliti akreditacijom vlastitih laboratorija, što će omogućiti poljoprivrednicima da upravo na ovom mjestu dobiju rezultate najbitnijih analiza koje su neophodne u proizvodnji.

Uz saradnju sa stručnjacima proizvodnju uljarica je u vrijeme velikih izazova moguće uspješno izvesti do kraja, pa su i poljoprivrednici prepoznali potrebu za redovnim konsultacijama ali i usvajanjem novih saznanja.

Komentari: