Granični policajac koji je uzeo 20 evra mita osuđen na pet mjeseci zatvora

Sud Bosne i Hercegovine, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, izrekao je presudu kojom je granični policajac Rajo Kikić proglašen krivim što je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Kikić je osuđen na pet mjeseci zatvora u koju će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 18. marta do 6. maja ove godine, saopšteno je iz Suda. 

– Od optuženog Raje Kikića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 20 evra – navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, on je na graničnom prelazu u Brčkom, bez zdravstvenog pregleda dozvolio ulaz za tri osobe koje su došle iz Austrije. 

– On je zahtijevao i primio dar kako u okviru svoje funkcije ne bi zabranio ili odbio ulazak u BiH za tri osobe iako je to bio u obavezi po Odluci Savjeta ministara od 15.3.2020. godine o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH. Licima koja su dolazila iz područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa dozvolio je, bez zdravstvenog pregleda i Rješenja o izolaciji, nezakonit ulazak u BiH nakon što je zahtijevao i primio novčanicu u iznosu od 20 evra – navedeno je u optužnici.

(avaz.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *