Građani zbog migranata spremaju noćne straže! /VIDEO/

Postoji realna opasnost da migrantska kriza dodatno eskalira u pogledu sukoba i nedavni događaji u prihvatnom centru u Blažuju samo su najava većih problema, jer veliki broj migranata posjeduje hladno oružje i organizovani su po principu klanova u zatvorima i svaki pokušaj izmještanja nekog od članova grupa potencijalna je opasnost od izbijanja nereda.

Na ovu opasnost upozorili su stručnjaci za bezbjednost ističući da su posljednji događaji iz Blažuja pomjeranje granica u nasilju. Šta je rješenje za migranstku krizu u BiH?

Vlasti Bosne i Hercegovine već  nekoliko godina pokušavaju da se izbore sa migrantskom krizom. Prema zvaničnim podacima Ministarstva bezbjednosti u BiH oko 8.000 migranata. Najveći broj njih je u Unsko-sanskom kanotnu. Samo u Prihvatnom centru Lipa ih je oko hiljadu.  Građani su u strahu. I novca je sve manje na raspolaganju. 

Ovogodišnji budžet Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini iznosi 40 miliona evra, od čega će 60 odsto biti utrošeno na migrante, odnosno njihove potrebe i pomoć BiH u borbi s migrantskom krizom, izjavila je šefica IOM-a u BiH Laura Lungaroti za BHTV.

Govoreći o novcu koji se daje za rješavanje migrantske krize, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić je istakao da je posredstvom Evropske komisije od 2018. godine proslijeđeno oko 89 miliona evra. Cikotić je dodao da je Komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine predočen pregled najznačajnijih aktivnosti na rješavanju bezbjednosnih izazova, rizika i prijetnji za BiH, te da je težište izvještaja vezano za migrantsku krizu.

Bosna i Hercegovina nije uzročnik migrantske krize, ali trpi veliki pritisak, kazao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nakon sastanka sa ambasadorima Evropske unije.

“Nema nikakve šanse za formiranje migrantskih centara na teritoriji Republike Srpske”, kategoričan je bio Dodik. Međutim , sve su češći incidenti migranata u BiH.  Zbog sve učestalijih napada migranata u BiH, građani poručuju da je očigledno jedina opcija da organizuju noćne straže.

Stručnjak za bezbjednost Dragomir Keserović rekao je za “Glas Srpske” da postoji stalna opasnost od eskalacije sukoba, jer nezadovoljstvo migranata je sve veće.

On dodaje da se sukobi dešavaju iz dva razloga, a to su projektovane krize od strane određenih centara i kada nezadovoljstvo migranata raste usljed nemogućnosti da stignu na željenu lokaciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *