Građani u BiH povećali depozite

Građani u Bosni i Hercegovini su u godini dana povećali depozite za 451 milion maraka i na kraju novembra 2020. su imali ukupno gotovo 13,5 milijardi KM.

Po posljednjim podacima Centralne banke BiH, građani na bankovnim računima najviše imaju dugoročne depozite, i to nešto više od 5,1 milijardi KM. Zatim, na transakcionim računima se nalazi oko 4,4 milijarde KM, dok je oko 2,6 milijardi KM raspoređeno kao depoziti po viđenju. Ostatak od oko 377 milion KM su kratkoročni depoziti stanovništva.

Kada je u pitanju bankarski sektor samo u Republici Srpskoj, posljednji podaci su za kraj trećeg kvartala, odnosno devetog mjeseca prošle godine. Tako su depoziti građana, a po informaciji Ministarstva finansija RS, iznosili nešto više od 3,7 milijardi KM. Depoziti stanovništva Republike Srpske učestvuju sa 59,1 odsto u ukupnoj strukturi depozita.

– Depoziti, kao primarni izvor finansiranja bankarskog sektora, iznosili su oko 6,3 milijardi KM i manji su za jedan odsto u odnosu na kraj 2019. godine. Ukupni depoziti na nivou bankarskog sektora, nakon kratkotrajnih poremećaja u martu i aprilu 2020, stabilizovali su se i smanjili stopu pada na jedan odsto – kažu u Ministarstvu.

Najznačajniji nominalni rast depozita iskazan je kod depozita građana u iznosu od 63,2 miliona КM ili dva odsto, zatim kod depozita vladinih institucija u iznosu od 25 miliona КM ili četiri odsto. S druge strane, pad depozita u odnosu na kraj 2019. godine zabilježen je kod privatnih preduzeća i društava za 43 miliona КM ili pet odsto, bankarskih institucija 83,6 miliona КM ili 18 odsto i nebankarskih finansijskih institucija 65 miliona КM ili 21 odsto.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *