Pomama za PCR testovima zbog povratka u inostranstvo

Telefoni Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske usijani su od poziva građana koji zovu kako bi se naručili za testiranje na virus korona zbog povratka na posao u inostranstvo, a za 11 dana u januaru urađena su 3.402 komercijalna PCR testa.

U Institutu za javno zdravstvo, koji jedini u Srpskoj za testiranje na virus korona koristi PCR metod, istakli su da su ranije radili u prosjeku oko 200 komercijalnih testiranja dnevno, dok je taj broj nakon novogodišnjih praznika višestruko povećan. S obzirom na to da je prioritet laboratorije, kako kažu, analiziranje uzoraka koji se uzimaju prema epidemiološkim indikacijama, građani za komercijalno testiranje treba da se naruče bar sedam do deset dana unaprijed.

– Interesovanje za komercijalnim testiranjem građana, koji se vraćaju u inostranstvo nakon praznika, povećano je u i našim regionalnim centrima. Nastojimo svima izaći u susret, ali vjerovatno određen broj građana nećemo biti u mogućnosti da testiramo – kazali su u Institutu i dodali da komercijalna testiranja, koje košta 105 KM, ulaze u ukupan broj urađenih testiranja na prisustvo virusa korona.

Gužva ovih dana vlada i u zdravstvenim ustanovama u kojima se može obaviti serološko testiranje, a direktor Doma zdravlja Doboj Slavko Kovačević kaže da je od početka godine ova ustanova uradila više od 560 komercijalnih testova na virus korona, dok je lani uzeto 4.875 uzoraka.

– Više od 90 odsto ljudi koji su se testirali željeli su da provjere da li su možda zaraženi ili su virus prebolovali, a da pri tome nisu imali simptome. Cijena testiranja kod nas je 30 maraka – kazao je Kovačević.

U privatnim laboratorijama ističu da je interesovanje građana za brzo testiranje na “kovid 19” veoma poraslo nakon praznika.

– U toku dana dođe i do 70 osoba koje žele da se testiraju. Kod 60 odsto testiranih građana ispostavi se da su zaraženi ili da imaju antitijela – kazala je vlasnica “Alfalaba” Sanja Kalamanda Ivanjak i dodala da je cijena kompletnog testa 49 maraka.

Banjalučanin Milenko Bajić, koji radi u Sloveniji, istakao je da je ovih dana jedva uspio doći na red za testiranje na virus korona, jer su telefonske linije Instituta stalno bile zauzete.

– Ni sam ne znam koliko puta sam okrenuo brojeve telefona kako bih se naručio za testiranje – rekao je Bajić.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *