Fotije: Srbi čuvajte naciju, državu i Kosovo u Srbiji

Njegovog preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije pozvao je večeras Srbe da žive u zemaljskom i duhovnom jedinstvu i da sačuvaju Kosovo i Metohiju u okviru Srbije.

“Bez Kosova i Metohije nemamo temelja, postajemo apatridi, bezemljaši, ljudi bez svoje istorije i korijena”, rekao je vladika Fotije u obraćanju na Svetosavskoj akademiji u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini.

Episkop zvorničko-tuzlanski je za Svetoga Savu rekao da je obožena, ohristovljena ličnost za srpski narod, što i Mojsije za Jevreje, te da po njegovom zakonopravilu treba živjeti.

Univerzitetski profesor Dimitrije Ćeranić je u besjedi podsjetio da čovjek živi dok ga se sjećaju i ocijenio da je Sveti Sava i danas živ i da ga živim čine čak i oni koji ga osporavaju kao prosvetitelja, bogoslova i državnika.

“Oni koji u duhu novog vremena pokušavaju da ubiju i sjećanje na Svetoga Savu, hvatajući nas raznim mrežama, društvenim i digitalnim, tjeraju nas u kojekakve evropske i atlantske unije, vezuju nas nekakvim pravno obavezujućim sporazumima sa samim sobom tako da bi Peć i Prizren postali tuđina. Oni ne znaju da grijeh kažnjava sam sebe svojim besmislom”, istakao je Ćeranić.

On je poručio da je utemeljitelj jedinstvene srpske nacije i države Sveti Sava besmrtan i da zaludni zalud relativizuju sve i svja, uputivši im mudrost – gdje Bog nije na prvom mjestu, ništa nije na svome mjestu.

U programu Svetosavske akademije učestvovali su učenici Gimnazije “Filip Višnjić” i Muzičke škole “Stevan Stojanović Mokranjac” iz Bijeljine, a među mnogobrojnim građanima koji su prisustvovali akademiji bili su gradski čelnici.

Srpska pravoslavna crkva sutra će proslaviti Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva, a Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *