Sveti Sava mogao je mnogima da vlada, a izabrao je da služi svima

U Ugljeviku je večeras održana Svetosavska akademija u organizaciji Eparhije zvorničko-tuzlanske i Crkvene opštine Ugljevik.

Svetosavsku besjedu govorio je paroh ugljevički protojerej stavrofor Milan Topić koji je istakao da je Sveti Sava vječita priča kod Srba, nikad do kraja ispričana i završena.

“Sveti Sava je čovjek budućeg vijeka. On je, kao što je rekao vladika Nikolaj, najljepše srpsko dijete koje je darovano Bogu, ali i najljepši srpski lik kroz koji se Bog nama pokazuje. Kroz njega je biće ovog naroda najbolje vidjelo i predosjetilo Carstvo Božije i vječni život”, poručio je sveštenik Topić.

On je naglasio da je Sveti Sava sve što je imao davao drugima i da je živio za druge.

“Za sebe ništa nije tražio, mogao je mnogima da vlada, a on je izabrao da služi svima”, rekao je sveštenik Topić.

Akademiji je prisustvovao načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je rekao je da je Svetosavlje put ljubavi i vjere Hristove.

“Svetitelj Sava je osnivač i utemeljivač naše Srpske pravoslavne crkve. Od vremena Svetog Save znamo ko smo i odakle smo, od njegovog vremena su prve liturgije. On je gradio našu srpsku državu. Sveti Sava je graditelj crkava, manastira, škola, bolnica, bio je značajan srpski diplomata”, naveo je Perić.

On je istakao da je Sveti Sava otac i stvoritelj srpskog naroda.

Svetosavska akademija održana je u ugljevičkom Centru za kulturu, uz podršku opštine Ugljevik.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su polaznici Dječijeg vrtića “Duško Radović”, učenici Osnovne škole /OŠ/ “Aleksa Šantić”, Srednjoškolskog centra “Mihailo Petrović Alas”, Muzičke škole “Kornelije Stanković” Ugljevik, Etno- grupa “Tamjan” i Orkestar harmonika OŠ “Aleksa Šantić” Ugljevik.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *