Evo kako će izgledati izborni dan u uslovima epidemije /VIDEO/

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) pozvala je građane da izađu na lokalne izbore, koji će biti održani 15. novembra ove godine u Bosni i Hercegovini i da se pridržavaju mjera propisanih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Izborna komisija oformila je posebnu Komisiju koja će vršiti nadzor nad radom biračkih mjesta u smislu provođenja epidemioloških mjera na glasačkim mjestima. Članovi ove Komisije u Bijeljini će tokom sutrašnjeg izbornog dana kontrolisati primjenu mjera.

Prvi put u istoriji BiH izbori se  provode u vrijeme pandemije što je veliki izazov za sve učesnike u izbornom procesu, kažu u CIK-u BiH. Pozvali su građane na poštovanje propisanih mjera, kao što je obavezno  održavanje fizičke distance između članova biračkog odbora od minimalno 1,5 metar. Takođe, svi članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici dužni su da se pridržavaju mjera zdravstvene zaštite uključujući redovno pranje ruku, dezinfekciju, pokrivanje usta i nosa kod kašljanja i kihanja, te održavanje fizičke distance.

Osobe koje se nalaze u izolaciji zbog zaraze COVID-19 ili zbog izrečene mjere samoizolacije, svoje biračko pravo mogu ostvariti aktivnom registracijom kod nadležnog izbornog tijela osnovne izborne jedinice na način da se uputi zahtjev opšinskom odnosno gradskom izbornom  štabu  pisanim putem ili mailom i uz dostavljen dokaz o izrečenoj mjeri izolacije.

Članovi CIK-a navode  da će osobe na biračkim mjestima voditi računa o tome da se građani pridržavaju fizičke distance dok čekaju da ispune svoje građansko pravo. Prema posljednjim informacijama  u BiH je do sada formirano 129 COVID mobilnih timova.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da  izbori sa sobom nose određeni rizik , ali da se samo primjenom i poštivanjem mjera može spriječiti širenje zaraze.

Izborna komisija oformila je posebnu Komisiju koja će vršiti nadzor nad radom biračkih mjesta u smislu provođenja epidemioloških mjera.

Prema posljednjim informacijama iz  na liječenju u bijeljinskim Kovid bolnicama  nalazi se  105 bolesnika. Dvije trećine oboljelih je sa teškom kliničkom slikom, a više od tridesetoro je životno ugroženo, među kojima ima i mlađih osoba.   U protekla 24 sata u Bijeljini je virus korona potvrđen kod 62 osobe.

Pozivamo sve da u narednom periodu pokažu više solidarnosti i jedinstva u borbi protiv pandemije kovida 19. Samo odgovornim ponašanjem i pridržavanjem mjera zaštite možemo zaustaviti dalje vrtoglavo širenje zaraze koronavirusomporučeno je iz Kriznog štaba Bolnice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *