“EU poslala pogrešnu političku poruku” /VIDEO/

Odluka Evropskog savjeta da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, ali ne i sa BiH je vrijeđanje zdravog razuma i potpuno obesmišljavanje svih napora u vezi sa djelovanjem BiH na putu ka EU, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na pitanje da prokomentariše izjavu šefa Delegacije EU Johana Satlera o potrebi da se, kako je rekao, smanji ruski uticaj u BiH, Dodik je rekao za da poslije jučerašnje odluke u Briselu smatra baš suprotno – da treba još više sarađivati sa Ruskom Federacijom, a ne manje.

Odluka Evropskog savjeta da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, ali ne i sa BiH predstavlja pogrešnu političku poruku Evropske unije, rekla je u izjavi za RTRS srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik Srpske je naveo da su lideri zemalja, prijatelja BiH, Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i drugih ukazivali na napredak BiH i potrebu otvaranja pregovaračkog procesa, ali uzalud.  Lider HDZ-a BiH danas kaže da će nastojati da prije 25. decembra organizuje sastanak predstavnika stranaka u vlasti na bh nivou kako bi nastavili započetu dinamiku.

Predsjednik Vlade ističe da, koliko je BiH daleko od članstva EU, Ukrajina je još dalje.

Podsjetimo, Evropski savjet odlučio je da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, ali ne i sa BiH, koja će, kako je naveo predsjednik ovog tijela Šarl Mišel, morati da postigne viši stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *