Epidemiološka situacija i dalje zabrinjavajuća /VIDEO/

U protekla 24 časa u RS je 374 novozaraženih i 25 preminulih. Federacija BiH danas bilježi 805 novozaraženih i 28 smrtnih slučajeva. U Brčko Distriktu je registrovano još 58 novozaraženih osoba i tri smrtna slučaja.

U protekla 24 časa u Bijeljini virus korona potvrđen je kod 46 osoba.Četiri osobe su preminule od posljedica izazvanih kovidom 19, tri iz Bijeljine i jedna osoba iz Milića.Na liječenju u kovid bolnicama u Bijeljini nalazi se ukupno 95 bolesnika, i dalje je više od dvije trećine oboljelih sa teškom kliničkom slikom, a 33 bolesnika su životno ugrožena, saopšteno je iz bijeljinske bolnice “Sveti vračevi”. Na respiratoru je 20 oboljelih, a kiseoničku terapiju zahtijeva veliki broj hospitalizovanih.

Bijeljinski Dom zdravlja uveop je dodatni broj telefona 065/560-859 na koji građani mogu dobiti sve potrebne informacije iz Službe porodične medicine i po potrebi zakazati pregled u Kovid ambulanti. Linija je dostupna u periodu od 07:00-20:00 savkim danom, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Direktor Instituta Branislav Zeljković najavio je da će, s obzirom na praznik 21. novembar, za vikend laboratorije raditi smanjenim kapacitetom, te će biti manji broj testiranja.

Naglasio je da je situacija i dalje zabrinjavajuća, i apelovao na građane da se pridržavaju mjera.

Zdravstveno stanje gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića je poboljšano,a Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozitivan je na virus korona. Košarac je na danas na društvenoj mreži “Fejsbuk” objavio da je dobio povišenu temperaturu i da se jutros testirao i dobio pozitivan nalaz.

Zbog teške epidemiološke situacije, u Brčko distriktu donesene su nove naredbe, koje se, između ostalog odnose na zatvaranje ugostiteljskih objekata, škola i teretana. Uvodi se i policijski čas, a sve naredbe stupaju na snagu u nedjelju od 22 sata.

Srbija je u kritičnoj situaciji, Zasijedao je i Krizni štab, a donijete su i nove mjere. Da su poštovane aktuelne mjere situacija ne bi bila ovakva, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Naveo je da policijski čas nije čarobno rješenje i da to nije bila tema današnje sjednice Kriznog štaba. Svaka porodica sada treba da bude svoj krizni štab koji određuje šta je najbolje za sve njene članove, poručuju stručnjaci u Srbiji.

U Hrvatskoj se uvode nove restriktivnije mjere s ciljem borbe protiv korona virusa što je prethodnih dana i najavljivano.

Kako bi se rasteretio bolnički sistem i smanjio broj zaraženih i oboljelih, hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite je donio set mjera koje su, kako je najavljeno, dugoročne i ostaju na snazi cijelu zimu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *