Entitetima teku obaveze po osnovu kredita koji još nisu dobili /VIDEO/

Neophodno da se što prije prenesu sredstva Međunarodnog monetarnog fonda na Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt, jer im od 23. aprila, kada su sredstva uplaćena na račun Centralne banke, teku obaveze po osnovu kamata, a novac još nisu ni dobili, izjavio je u intervjuu Srni predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Lično mislim da je ovdje riječ o nerazumijevanju. Veoma je malo spremnosti da se razgovara o prenosu sredstava. O tome se u ovom trenutku razgovara samo putem saopštenja, odnosno medija”, naglasio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

On je rekao da se aranžman sa MMF-om u suštini sastoji iz dva dijela, političkog i tehničkog.”Mi se u ovom aranžmanu nalazimo u tehničkom dijelu i to na njegovom samom kraju kada je potrebno samo da Centralna banka prenese sredstva na račune entiteta i Brčko distrikta.

Govoreći o budžetu BiH, čije se usvajanje očekuje naredne sedmice, Tegeltija je naveo je da njegov i stav predstavnika Republike Srpske da budžet treba da bude apsolutno prilagođen novonastaloj situaciji izazvanoj virusom korona.”To podrazumijeva da treba da se odreknemo svega onoga što nije neophodno i da ta sredstva pokušamo da usmjerimo onima kojima su najpotrebnija u cijeloj BiH”.

Bez značajnijeg rasta investicija, koji bi bio veći čak i od onog koji smo planirali prije pandemije u BiH, teško možemo u kratkom vremenskom periodu da savladamo ekonomske posljedice pandemije”, naveo je Tegeltija.

On je dodao da nivo BiH nema nadležnost kada je riječ o privredi, ali postoje mnoge oblasti kojima se može pomoći sa tog nivoa od sektora informisanja, kulture, sporta i slično.

Kada je riječ o lokalnim izborima u BiH koji treba da budu održani ove godine, predsjedavajući Savjeta ministara istakao je da izbori treba da budu održani, ali da sve ovo što se danas dešava u vezi sa Centralnom izbornom komisijom /CIK/ dovodi u pitanje legitimitet ključne institucije koja treba da potvrdi valjanost izbora.

Govoreći o činjenici da još nisu imenovani direktori institucija na nivou BiH, Tegeltija je u intervjuu za Srnu rekao da zbog toga nije previše razočaran. Kada je riječ o ovim imenovanjima, Tegeltija je naveo da se BiH nalazi u raskoraku između nemogućnosti da se postigne novi dogovor i nespremnosti da se ispoštuje stari.

Ocjenjujući saradnju Savjeta ministara sa premijerima Srpske i FBiH Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem, Tegeltija je naglasio da su počeli odlično da rade, te da se nakon prekida komunikacije zbog pandemije, ponovo vraćaju zajedničkom radu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *