Džaferović se sastajao sa Solejmanijem tokom rata u BiH?

Nedavno ubijeni iranski general Kasem Solejmani učestvovao je i lično u građanskom ratu u BiH 1993. i 1994. godine kada se susreo i sa Šefikom Džaferovićem, a u maju 1992. godine u takozvanoj Armiji BiH imao je 20 specijalaca iranske vojske koji su napadali srpske položaje, tvrdi izvor “Večernjih novosti”.

“Džaferović, koji je poznat po tome da je za vrijeme rata izdavao i bosanska dokumenta pripadnicima zloglasnog odreda `El mudžahedin` susreo se i bio je u koordinaciji sa iranskim generalom Solejmanijem, gdje god je trebalo da učestvuju pripadnici Iranske revolucinarne garde u napadima na srpske položaje i zločinima nad Srbima”, piše list pozivajući se na diplomatske izvore u Sarajevu.

Ovaj izvor navodi da se bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za vrijeme građanskog rata u BiH susreo sa Sulejmanijem kao načelnik Centra za bezbjednost Zenice.

Prema navodima izvora, Solejmani – vođa elitnog odreda “Kuds” Iranske revolucionarne garde i jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka koji je nedavno ubijen u vazdušnom napadu SAD u Iraku, boravak u BiH je obrazlagao svojom poznatom izrekom: “Gdje god je muslimanima potrebna pomoć, ja sam tu”.

“Tako je Iranska revolucionarna garda, zahvaljujući generalu Solejmaniju, bila prva inostrana paravojna formacija koja je početkom 1992. godine dospjela u BiH i narednih ratnih godina činila najmonstruoznije zločine nad Srbima”, navode “Novosti.

Izvori lista tvrde da je Sulejmani bio prisutan u BiH i kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsijecajući im glave, sa čime je Džaferović bio upoznat, ali nije preduzeo ništa da počinioci tog gnusnog čina budu privedeni pravdi.

Za vrijeme rata Sulejmani je u BiH, kako tvrde diplomatski izvori, došao kao i ostali pripadnici Iranske revolucionarne garde, preko luke Ploče, a bili su stacionairani u Kaknju, Visokom, Travniku, Zenici, Fojnici i na Igmanu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *