Windows 7 je gotov, Microsoft napustio OS i evo šta bi trebalo da znate

Na dan Srpske nove godine Microsoft je i zvanično prestao da podržava svoj operativni sistem iz 2009. godine. Evo šta bi sve trebalo da znate za dalje.

Windows 7 je dio “familije“ Windows NT operativnih sistema i najavljen je u septembru 2009. godine, a u prodaju je stigao krajem oktobra iste godine.

Za vrlo kratko vrijeme, posebno zbog katastrofalnih grešaka prethodnih sistema, Windows 7 je postao popularan i broj njegovih korisnika vrlo brzo je rastao.

Tokom desetogodišnjeg postojanja Windows 7 je stekao i uspio da zadrži veliki broj korisnika, koji i danas, 14. januara, kad Microsoft gasi podršku za ovaj OS, odbija da ga napusti. Ipak, svi savjetuju da učine tako i pređu na neku od verzija Windows 10 operativnog sistema.

Nažalost, ukidanje podrške znači da neće više biti nikakvih ažuriranja u smislu novih funkcija ili ispravki uočenih grešaka, ali što je gore – neće biti ni bezbjednosnih i antivirus ažuriranja od strane Microsoft kompanije, što bi najveći broj korisnika Windows-a 7 mogao da izloži ozbiljnim sajber i drugim rizicima.

Windows 7 danas ima preko 26 odsto tržišnog udjela

Windows 7 danas, deceniju i nešto nakon “lansiranja“, ima preko 26 odsto tržišnog udjela i to je zaista veliki broj korisnika pogodnih za potencijalno širenje sajber zaraza i drugih po korisnike i njihove računare neželjenih zlonamjernih programa.

Što se poslovnih korisnika Windows 7 sistema tiče, oni su u potencijalno većoj opasnosti, jer rizikuju da napadi oštete podatke za poslovanje pojedinaca, ali i firmi ili kompanija. Nalazi istraživanja kompanije Kaspersky pokazuju da je prethodnog avgusta na globalnom nivou:

  • više od trećine (38 %) malih preduzeća i dalje koristilo Windows 7, kao i da je
  • skoro polovina (47 %) srednjih i velikih kompanija i dalje koristilo Windows 7.

“Naša statistika pokazuje da značajan broj korisnika, kako korporativnih tako i pojedinaca, i dalje koristi računare sa zastarelim ili isteklim operativnim sistemom“, izjavio je Miroslav Koren, generalni menadžer kompanije Kaspersky za Istočnu Evropu.

“Razlozi za to su različiti: softver koji se ne pokreće na najnovijim verzijama operativnog sistema, finansijski razlozi ili navika. Međutim, stari, neažuriran operativni sistem je veliki sajberbezbjednosni rizik; trošak incidenta može biti značajno veći od cijene nadogradnje. Zbog toga preporučujemo upotrebu novijih verzija podržanih ažuriranjima i predlažemo da se osigurate dodatnim bezbjednosnim alatima tokom prelaznog perioda“.

Problem će vrlo brzo postati i programi, igre i druge aplikacije

Problem će vrlo brzo postati i programi, igre i druge aplikacije, koje više neće biti ažurirane za Windows 7, jer ga je i izdavač napustio, što znači da će saradnja sa programerima, softverskim izdavačima i drugim programerskim kompanijama biti smanjena ili završena.

Jedna lijepa vest je, ipak, da će Google nastaviti da ažurira Chrome pregledač za Windows 7 još 18 mjeseci, odnosno godinu i po, do sredine 2021. godine, kad će i taj softver prestati da dobija ažuriranja i zakrpe svake vrste za Windows 7 korisnike.

Za sve ostale programe, koje koristite na Windows 7 operativnom sistemu, kontaktirajte podršku preko interneta, kako biste znali na čemu ste tačno. Takođe, ako ostajete na Windows 7 sistemu spremite neki pouzdan antivirus softver, ponašajte se racionalno i odgovorno i ne tolerišite bilo kakve sumnjive radnje ili naznake na vašim privatnim ili poslovnim nalozima.

(Mondo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *