Dug za doprinose smanjen za 15,5 miliona KM

Iako dugovanja poslodavaca u Srpskoj za penzijsko i invalidsko osiguranje bilježe značajan trend pada, potraživanja po tom osnovu na kraju prvog polugodišta ove godine dostigla su 475,85 miliona KM, a na listi najvećih dužnika i dalje prednjače javne zdravstvene ustanove.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS za “Glas Srpske” kažu da je ukupan dug poslodavaca na ime doprinosa manji za 15,5 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosio 491,43 miliona.  

– Ako se ima u vidu da su potraživanja 31. decembra 2021. iznosila 480,84 miliona KM, a godinu ranije 487,69 KM, što predstavlja smanjenje za oko sedam miliona maraka, može se konstatovati da dug po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje ima trend smanjenja – naveli su u Fondu PIO.

Dodaju da se od ukupnog iznosa duga na javni sektor odnosi 189,12 miliona KM, dok poslodavci u privatnom sektoru duguju 286,72 miliona maraka.

– Tri najveća dužnika, kada govorimo o aktivnim uplatiocima, su Univerzitetski klinički centar RS sa dugom od 44,68 miliona maraka, zatim  Bolnica “Sveti apostol Luka” u Doboju koja duguje 15,2 miliona, te  Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu od koje po osnovu doprinosa potražujemo 14 miliona KM. Sve tri zdravstvene ustanove imaju potpisan reprogram duga – pojasnili su u Fondu PIO RS.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Srpske Nikola Crnčević ističe da situacija nije dobra, ali da se mora naći rješenje za javne zdravstvene ustanove.

– Vlada RS se na osnovu odluke Narodne skupštine iz novembra 2020. godine obavezala da će izmirivati obaveze za sve radnike, a posebno za  one koji idu u zasluženu penziju. Ogroman je dug, nije ga lako riješiti, ali nadamo se najboljem epilogu. Sindikat je uvijek na strani radnika, a i u budućnosti branićemo njihova prava – dodao je Crnčević. 

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić kaže za “Glas Srpske” da su dugovi nastali ranije.

– Većina dugovanja u privatnom sektoru vjerovatno je nastala u nekom ranijem periodu jer je sada gotovo nemoguće napraviti dug budući da Poreska uprava već nekoliko godina blokira račun poslodavcima ukoliko dva mjeseca ne uplate doprinose – kazao je Trivić.

On smatra da je dio dugovanja ostao iza preduzeća koja su propala tokom pandemije virusa korona.

– Država je o tom pitanju rigorozna. Po automatizmu blokira račun. Kasniti se može mjesec-dva, više od toga ne. Iza nas je pandemija, neke firme su propale i moguće da je jedan dio ostao dužan. Ne znam da je trenutno moguće poslovati, a da Poreska uprava ne blokira za dva mjeseca dugovanja, nakon čega ide prinudna naplata – istakao je Trivić dodavši da, prema njegovim saznanjima, najveći dug imaju zanatlije jer oni su finansijski najslabiji.

Preduzeća u stečaju

U Fondu PIO kažu da se od ukupnog iznosa duga za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje zaključno sa 30. junom, 88,14 miliona KM odnosi na preduzeća u stečaju ili likvidaciji.

– Generalno gledano, naplata potraživanja od preduzeća u stečaju i likvidaciji vrlo je neizvjesna – rekli su u Fondu PIO. (Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.