Dronovi nadlijeću granicu

Menadžment Granične policije BiH skrojio je prvu verziju plana rada za narednu godinu u kojem su ukazali na izazove kojih se pribojavaju, a poseban akcenat su stavili na opremu, odnosno uvođenje i dronova u nadzor granice.

Graničari su, prema najnovijim podacima, angažovani na 86 prelaza, među kojima su međunarodni granični prelazi i oni za pogranični promet. I u najnovijem planskom dokumentu nije izostala rečenica u kojoj je ukazano da većina prelaza u BiH ne zadovoljava standarde i uslove izgradnje kao i opremanja graničnih prelaza u skladu sa važećim pravilnikom, na šta je i ranije bilo dosta kritika.

Pod kontrolom Granične policije je i nadzor granice u graničnom pojasu, koji obuhvata područje do deset kilometara u dubinu teritorije BiH, a iz te institucije su ponovo upozorili da nadzor takozvane “zelene granice” otežavaju prirodno-geografski uslovi, ali i putevi koji sijeku granicu, a koji su građeni kada se na tom prostoru nije protezala granica, što ide naruku migrantima i onima koje se bave prekograničnim kriminalom.

Iz Granične policije poručuju da je opremanje graničnih prelaza opremom za otkrivanje ilegalnih migranata u prevoznim sredstvima i poboljšanje tehničkog nadzornog sistema veoma važno. Jedinstveni informacioni sistem je, kažu, dostupan na 67 prelaza, a uz to su završene aktivnosti na unapređenju aplikacije, odnosno modula za automatsko očitavanje tablica na vozilima.

– Potrebno je stvoriti tehničke uslove za rad mobilnih setova na novoj platformi aplikacije granične provjere, ali i dogradnja “kalkulatora za izračunavanje trajanja bezviznog boravka” (bezvizni kalkulator). U planu je proširenje sistema novom aplikacijom “Nadzor granice”. Uz to, treba izraditi operativne procedure za upotrebu bespilotnih letjelica (dronova za nadzor granice) i sprovesti obuku u rukovanju – potvrdili su u Graničnoj policiji BiH.

Stav nadležnih u Graničnoj policiji, koja traži gotovo 90 miliona KM u kasi za narednu godinu, jeste da je obnova opreme i nabavka nove ključna za dobru kontrolu na granici, a ponovo su onima koji imaju posljednju riječ o svemu ukazali da im je potrebno još službenika na terenu.

– Informatičko-komunikacijsku opremu je potrebno stalno zanavljati. U skladu sa zakonskim odredbama o zaštiti tajnih podataka i podzakonskim aktima, Granična policija treba sistem za razmjenu klasifikovanih podataka u elektronskom obliku do nivoa tajnosti “tajno” – smatraju u toj instituciji na zajedničkom nivou vlasti.

Iz parlamentarnih komisija za saobraćaj i komunikacije su isticali da je stanje na granici daleko od poželjnog na mnogim adresama, uz naglasak da je potrebno daleko više analizirati situaciju i na osnovu rezultata ulagati u tom sektoru.

Vazdušne luke

Iz vrha Granične policije BiH su poručili da je u svim domaćim vazdušnim lukama potrebno ažurirati procedure, ukazuju da opremljenost bezbjednosnom opremom u svim međunarodnim vazdušnim lukama nije na istom nivou.

– Postojeća oprema koju koristi antibombni tim je nabavljena 2003. i ne može zadovoljiti potrebe i standarde – rekli su u Graničnoj policiji.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *