Dodik: Suštinski dobar i sveobuhvatan razgovor sa Lavrovom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć da je razgovor sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom u Beogradu bio suštinski dobar i sveobuhvatan, te da su prijateljstvo Rusije i podrška u realizaciji Dejtonskog sporazuma apsolutno jasni.

Nakon radne večere sa Lavrovom, koju je u Beogradu organizovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a kojoj je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, Dodik je rekao novinarima da je razgovarano o ukupnoj političkoj situaciji, ne samo u BiH i Republici Srpskoj.

On je dodao da je razgovarano o izazovima koji su očigledni, zastoju u funkcionisanju svega što u posljednje vrijeme apsolutno dramatizuje određenu situaciju u BiH.

“Razgovarali smo i o visokom predstavniku u BiH. Poznat je stav Rusije da ne prihvata ovako dolazak čovjeka koji se prestavlja visokim prestavnikom i da bez odluke Savjeta bezbjednosti on nema legitimitet”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da su Rusi ranije predlagali da se visoki predstavnik imenuje na nekoliko godina i da se rezolucijom jasno utvrdi da on nema bonska ovlaštenja. “Oni će pokušati ponovo na tom planu da rade”, istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je Lavrova upoznao i o namjerama da Republika Srpska čuva dejtonske pozicije i spremna je da odbaci sva ranije nametnuta rješenja.

“Njemu to djeluje razumno, imajući u vidu da je riječ o ustavnim i dejtonskim pravima i da Rusija to razumije i da može da stoji iza toga”, dodao je Dodik.

On je napomenuo da Lavrov dobro poznaje detalje, jer je bio jedan od onih ko je i kreirao sam Dejtonski sporazum i bio je dugo godina u vrijeme građanskog rata u BiH ambasador Rusije u UN.

“Tako da on dosta tih detalja zna i razumije, rekao sam mu da je ovo potpuno ignorisanje, da dolazak sudije iz Albanije koji je promuslimanski orijentisan govori o tome da njihove namjere jesu da putem neustavnih odluka navodnog Ustavnog suda BiH stvari problematizuju do mjere da Republika Srpska uopšte nije legalna, kao što je priča o šumama, zemljištu, sutra o vodama, ne znam ni ja o čemu, samom imenu i prezimenu Republike, kao što su ukidali Dan Republike Srpske i sve oko toga”, rekao je Dodik.

On je dodao da je sve to bilo vezano sa namjerom Srpske da povlači saglasnosti i da odbijemo sve ono što je mimo Ustava na prostoru Republike Srpske.

“Mi nismo veliki potrošač gasa, ali smo razgovarali o tome da nastavimo saradnju, imaju neke stvari koje se moraju reći, ali uglavnom moram da kažem da je to povoljno za nas”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je naveo da je na radnoj večeri bilo riječi i o misiji Altea, o ekonomskoj saradnji i svemu što treba da se učini da ta ekonomska sradnja bude još bolja, kao i kulturnim projektima koje treba realizovati na obje strane.

“I u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zajedno smo prošli kroz situaciju u vezi sa zapadnim Balkanom i izazovima koji su tu jasni, pogotovo pitanju Kosova i sve većeg ugrožavanja bezbjednosti Srba, ignorisanja te situacije od Šiptara, a pogotovo činjenice da je /albanski premijer/ Edi Rama izjavio da je njihov cilj ujedinjenje Kosova i Albanije, što niko od međunarodnih predstavnika ni u regionu, ni od velikih igrača u svijetu nije osporio”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da se iz toga može zaključiti da imaju neku prećutnu ili dogovorenu platfomu oko svega toga.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *