Dodik: Srpska u Briselu odbranila svoju poziciju /VIDEO/

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je jedini uspjeh sastanka u Briselu što je napravljen politički i načelni dogovor o tome šta se u BiH treba dešavati nakon izbora.

Dodik je istakao da sam početni dokument ne odgovora onom do kojeg se došlo na kraju, kao i da su sve ispravke vršena na zahtjev Republike Srpske.

On je naglasio da na sastanku ništa nije potpisano, ali da su prihvaćeni danas saopšteni stavovi.

“Mi smo shvatili da je to pokušaj predsjedavajućeg Evropskog savjeta /Šarla Mišela/ da se dođe do dokumenta koji bio mogao biti korišten za sjednicu Savjeta Evrope tokom ovog mjeseca, gdje će se razgovarati o ubrzanom davanju statusa kandidata nekim zemljama, među kojima je Ukrajina”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je pojasnio da bi na toj sjednici BiH trebala da bude postavljena kao zemlja koja treba da dobije kandidatski status, što bi bila dramatična razlika u odnosu na dosadašnjih 14 prioriteta koje BiH treba da ispuni. 

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da u Briselu nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlo Mišelom ništa nije potpisano, te izrazio zadovoljstvo što je pokazano poštovanje prema stavovima koje Republika Srpska zastupa.

Đokić je naveo da su predstavnici stranaka koje su na vlasti u Srpskoj imali određene primjedbe na početnu verziju dokumenta, koja se značajno razlikuje od konačne verije.

“To je rezultat naše odlučnosti da ne možemo prihvatiti ocjene i formulacije koje su izvan Dejtonskog sporazuma i izvan opšte politike Republike Srpske, koja je sadržana u jasnim stavovima koji su više puta razmatrani i usvajani na sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske”, rekao je Đokić na konferenciji za novinare.

On je naveo da jučerašnji sastanak nije bio sličan nekim ranijim, na kojima je vršen jak pritisak na Srpsku da prihvati rješenja koja su trebala da se nađu u tom dokumentu.

Predsjedniik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je Republika Srpska na briselskom sastanku izborila mnogo više nego što je bila namjera briselske administracije i kolega iz Federacije BiH /FBiH/, da su zaštićeni postulati Republike Srpske, te da se sada mnogo ozbiljnije tretira u evropskim institucijama.

Stevandić je istakao da je pitanje imovine skinuto iz predloženog dokumenta.

“Imovinu smo skinuli iz dokumenta, ne postoji više termin javna imovina koju su pokušali da vežu za nivo BiH. Potvrdili smo da je ustavna definicija BiH u tom dokumentu nesporan osnov za buduće pregovore, a poništili smo i namjeru da se ustavna struktura mijenja radi pregovora”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci o jučerašnjem sastanku predsjednika političkih partija iz BiH sa predsjednikom Savjeta EU Šarlom Mišelom i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *