Dodik: Srpska danas obilježava međunarodno priznanje /VIDEO/

Prošlo je 28 godina od kada je u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se na današnji dan obilježava međunarodno priznanje Republike Srpske, jer je jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma.

Milorad Dodik je istakao da državna zajednica BiH već 28 godina pokazuje nesposobnost da funkcioniše, za razliku od Republike Srpske koja je sposobna da funkcioniše uprkos pritiscima i napadima.

Dodik je istakao da se danas za kršenje Dejtonskog sporazuma optužuju oni koji oduvijek brane slovo ovog sporazuma.

Odgovarajući na pitanje o izgubljenom primjerku Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dodik je naglasio da je taj sporazum pravna i politička činjenica, te da Srpska uvijek postupa u skladu sa njim.

Dodik je rekao da je masovna upotreba sile iza političkog beščašća koja se u proteklom vremenu obrušila na Srpsku omogućila da se neke stvari nametnu na nivo BiH.

On je naglasio da Republika Srpska nema kalkulacije u smislu svog opstanka, navodeći da alternativa nije članstvo u EU, ukoliko to znači gubljenje autoriteta i kompetencija Srpske. Govoreći o djelovnju partnera u vlasti na bh nivou Dodik je izjavio da je neprihvatljivo da su sa sastanaka prilikom posljednje četiri međunarodne posjete BiH isključeni Srbi, istakavši da se to neće tolerisati.

Rekao je Dodik i da će stranka na čijem je čelu i dalje zagovarati rješenja kojim se pokušava pomoći običnim ljudima u BiH, navodeći da je jedan od primjera za to izmjena Zakona o PDV-u kojim bi se ukinuo PDV na kupovinu prve nekretnine.

Srpska je finansijski stabilna, uprkos pritiscima jer joj se ne dozvoljava da se na zapadnom tržištu pojavljuje kao faktor, kao što je to činila ranije”, ukazao je Dodik. Kaže i da Srpska ima ugovorene investicije veće od dvije milijarde KM, da je finansijski stabilna i da redovno isplaćuje sve svoje obaveze iz budžeta. On je poručio da Srpska ima samo jedan argument koji je nesalomiv, a to je volja da preživi i da nastavi da postoji, ističući da će tako biti i ovaj put.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *