Dodik: Srpska će naći mehanizam da tuži Šmita /VIDEO/

Delegacija EU u BiH pozdravila je danas produženje izvršnog mandata operacije “Altea” u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN. EU je ponovo naglasila svoju punu podršku visokom predstavniku, njegovom mandatu i ovlaštenjima.

Podsjetimo, Savjet bezbjednosti je sinoć jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a i u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik. U BiH nema visokog predstavnika, niti kandidata da danas bude imenovan na tu funkciju, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja koji je napomenuo da su kolege u Savjetu bezbjednosti pokušale da imenuju Šmita i time prekršile međunarodno pravo i procedure imenovanja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Savjet bezbjednosti UN prvi put u svojoj istoriji, baveći se pitanjem zapadnog Balkana, a pogotovo BiH, bio na strani međunarodnog prava, te da je nakon posljednje sjednica jasno da BiH nema visokog predstavnika.

Pozdravio je Rezoluciju koja predviđa nastavak misije Altea. Nastavak misije “Altea” demantuje one koji govore o ratnom sukobu u BiH, rekao je Dodik.

Republika Srpska se zalaže za dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine što očekujemo i od ostalih aktera u BiH, kazao je danas Dodik, dodajući da je RS posvećena očuvanju mira, stabilnosti i ustavnog poretka. Kaže da RS pokušava aktivnostima ispraviti zloupotrebe iz prošlosti.

Komentarišući situaciju u BiH u vezi sa jučerašnjom sjednicom Savjeta bezbednosti predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kako je naveo, “posljednji problem BiH” i neko ko predstavlja srpski narod.

Isvajanje Rezolucije kojom se produžava mandat EUFOR-a i u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik je značajno i predstavlja veliku pobjedu diplomatije Rusije, podržanu diplomatijom Kine, smatraju analitičati.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.