Dodik: Sramne odluke o zabrani ulaska Koviću i Petronijeviću nisu imale nikakvog smisla

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, povodom ukidanja zabrane ulaska u BiH profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću, da se Srpska zalagala za rješavanje tog pitanja, te da to nije bilo teško jer je odluka o zabrani bila mimo prava, zakona, Ustava i međunarodnih konvencija o slobodama čovjeka.

Dodik je rekao da mu je drago da je struktura u BiH sa kojom sarađuje vlast u Srpskoj razumjela da ta zabrana nema nikakvog smisla.

“Odmah nakon formiranja novih vlasti htjeli smo da preispitamo sve ono što je loše i nakaradno urađeno ranije, a nesumnjivo je mnogo toga bilo u obavještajnom sektoru, gdje je /nekadašnji direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije /OBA/ Osman Mehmedagić/ Osmica i njegova struktura i nažalost Srbi koji su ga pratili u toj strukturi donosili takve sramne odluke koje nisu imale nikakvog smisla”, rekao je Dodik.

On je dodao da su takve odluke bile motivisane muslimanskim potrebama da spriječe bilo koji srpski autoritet da se pojavi na ovim prostorima, pa tako i profesora Kovića.

“Drago mi je da je struktura sa kojom sada sarađujemo razumjela da to nema nikakvog smisla i da to treba da bude ukinuto, što danas vidimo”, rekao je Dodik novinarima u Piskavici kod Banjaluke.

Prema njegovim riječima, ovo ne bi moglo biti bez koordinacije.

“Naravno da se Republika Srpska za ovo zalagala i tražila kao jedno od najvažnijih pitanja da se riješi. To nije bilo ni teško, jer je bilo mimo prava, zakona, Ustava i međunarodnih konvencija o slobodama čovjeka”, naglasio je Dodik.

Ministar bezbjednosti u Savjetu inistara BiH Nenad Nešić potvrdio je u petak Srni da su univerzitetskom profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću iz Beograda ukinute mjere zabrane ulaska u BiH.

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u BiH na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da “predstavlja opasnost po bezbjednost BiH”. Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Ulazak u BiH na prelazu Karakaj 25. marta 2022. godine nije dozvoljen ni advokatu Goranu Petronijeviću, jer, kako je navedeno u rješenju, “predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *