Dodik: Rast agrarnog budžeta i podsticaja za narednu sjetvu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao je danas u Bijeljini rast budžeta Republike Srpske za poljoprivredu u narednoj godini na 150 miliona KM i podsticaj od 500 maraka za hektar predate pšenice u narednoj sjetvi.

“Dogovoreno je da je cijena ovogodišnje pšenice od 62 feninga u Krajini do 64 ili 65 u Semberiji korektna uz sve podsticaje i da to obezbjeđuje određenu i stabilnu dobit”, rekao je Dodik novinarima u Bijeljini gdje je održan sastanak o problemima u agraru.

On je naveo da je dogovorena i pravičnija raspodjela zemljišta u vlasništvu grada i Republike koja se daje proizvođačima u zakup, kao i da se prvi put sačini pravilnik u okviru resornog ministarstva koji će predvidjeti subvenciju države od 30 odsto na cijenu zakupa kod privatnih vlasnika zemljišta.

“Imamo fer dogovor i osjećam da sam dio uspjeha ovdje. Ova vlast neće nikada ostaviti seljaka u neizvjesnosti i neće ga pustiti da propadne”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa stotinjak semberskih poljoprivrednika najviše je bilo riječi o budućoj proizvodnji.

“Kao država smo opredijeljeni za očuvanje stabilnosti, imajući u vidu dešavanja u narednim godinama, a stabilnosti nesumnjivo nema ako nemate dovoljno hrane”, ocijenio je Dodik.

On je zaključio da kod otkupne cijene pšenice niko ne bi trebao da bude na gubitku i dodao da mu je drago što je većina učesnika sastanka pohvalila mjere resornog ministarstva i Vlade kao korektne, te potvrdila da su sve uplate poljoprivrednicima gotovo u cijelosti završene.

“Ljudi hoće više površina da obrađuju i to je dominiralo ovim sastankom, žalili su se na zakupe zemljišta koji su visoki kod privatnika i to ćemo rješavati zajedno”, najavio je Dodik.

Sastanak Dodika i resornog ministra Borisa Pašalića sa poljoprivrednicima u Bijeljini, koji je organizovao gradski Agrarni fond, održan je u hotelu “Drina”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *