Dodik: Putin potvrdio da nema podrške Rusije imenovanju visokog predstavnika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo kvalitetom razgovora koje je imao u Moskvi, posebno sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji mu je potvrdio da neće biti podrške Rusije imenovanju visokog predstavnika u BiH.

“Želim da iznesem svoju veliku impresiju s obzirom da smo nasamo razgovarali blizu sat vremena o svim pitanjima, a nekako su se najlakše rješavala pitanja u vezi sa ekonomijom”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je razgovarano o izgradnji gasovoda u Republici Srpskoj, cijeni gasa, ali da se Putin interesovao i za izgradnju Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci i o završetku u koji bi mogao da se uključi i neki od ruskih subjekata.

“Najviše vremena potrošili smo na politička pitanja. Rusija je svjedok potpisivanja Dejtonskog sporazuma i zemlja koja ima namjeru da veoma aktivno provodi tu svoju ulogu očuvanja Dejtonskog sporazuma i ona to manifestuje na svaki mogući način”, istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je razgovarano o tome šta je učinjeno i kako je došlo do skrnavljenja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, kao i o tome što se iz spekulativnih razloga krivica pokušava prebaciti isključivo na Republiku Srpsku, mada se zna da visoki predstavnik nije imao pravo da nametne ijedan zakon, a on je to uradio 140 puta.

“Impresioniralo me je koliko je /Putin/ upoznat o detaljima, potvrdio mi je da neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN. Tako da ovo što Šmit priča apsolutno nije istina i on sam sebe hrabri u tom pogledu”, rekao je Dodik

On je prenio stav Rusije da sudbinu i političke procese u BiH treba da preuzmu domaći akteri i da odlučuju kako će se rješavati ta pitanja, a ne da to neko čini sa strane.

“Rusija nema namjeru i ne miješa se u unutrašnje stvari u BiH kako to čine neki drugi putem direktnih upliva svojih službi, a i putem u posljednje vrijeme vidimo sve više nekih specijalnih izaslanika”, rekao je Dodik i dodao da ga raduje što odnos sa Rusijom neće biti na nivou specijalnih izaslanika nego direktne komunikacije sa predsjednikom i najvažnijim predstavnicima.

Sublimirajući razgovor sa ruskim predsjednikom, Dodik je naveo da je rečeno da Rusija podržava sve ono što je u skladu sa međunarodnim pravom i Ustavom, te da Rusija nije ni za kakav avanturizam.

“Ona želi da očuva teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum, ali je svjesna da je do tog kršenja došlo, prije svega, operacijama jednog dijela međunarodne zajednice”, rekao je Dodik.

On je dodao da je sa Putinom imao visok stepen saglasnosti i da nije bilo nijednog pitanja o kojem se nisu saglasili.

“Upoznao sam predsjednika da nemamo namjeru da se krećemo ka NATO-u, što je njemu poznato”, rekao je Dodik i naveo da je razgovarano i o problemima Rusije u vezi sa Ukrajinom.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.