Dodik: Opšti izbori biće provedeni u složenim okolnostima

Opšti izbor u BiH biće provedeni u veoma složenim okolnostima, i međunarodnim i onima u BiH, izjavio je lider SNSD-a Milorad Dodik.

“Centralna izborna komisija /CIK/ raspisala je izbore u veoma složenim okolnostima i možemo sa pravom da sumnjamo da je podređena određenim političkim interesima muslimana u Sarajevu i dijela međunarodne zajednice”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da nema ozbiljne zemlje na svijetu da učesnici političkog života, pogotovo izbora, ne usaglašavaju standarde vezane za izbore, a u BiH je tu ulogu preuzeo CIK.

Dodik je napomenuo da je taj CIK osporavan, bez obzira na sudsku odluku, jer izbor njenih članova nije zakonit, a Sud BiH će očigledno biti pokriće za takve nezakonite odluke kao što je to kod CIK-a.

CIK, kaže on, očigledno pokušava da bude na jednoj strani, a da se svi učesnici izbornog procesa prema tome ravnaju, onako kako oni očekuju.

Podsjetio je i na nedavnu izjavu Bakira Izetegovića da ovi izbori treba da pokažu da jedna trećina Srba i Hrvata ne može da određuje šta treba da radi “60 odsto `bosanskih patriota`, te istakao da je to direktan udar na Dejtonski sporazum, a da na to nema nikakve reakcije.

On je istakao da je Republika Srpska mogla i mora da ovlada svojim pravom na izborni proces i da ona, odnosno Centralna republička izborna komisija bira.

“Moramo da sumnjamo u namjere ove spekulativne Centralne izborne komisije”, istakao je Dodik.

On je naveo da će definitvni stavovi veoma brzo biti usvojeni, te da ga raduje što su u koaliciji opredijeljini da ostanu okupljeni da izaberu najbolji način kako će nastupati.

Dodik kaže da to podrazumijeva odnos prema važnim pitanjima koja su danas pominjana, a vezana su za mogućnost da za nivo BiH, tamo gdje se očekuje rasipanje glasova, naprave zajednički nastupe, što treba da se dogovori.

Dodik smatra dobrom praksom da se vladajuća koalicija sastaje u ovakvom formatu, čiji je sljedeći sastanak zakazan za narednu srijedu, a domaćin će biti lider Narodne partije Srpske Darko Banjac.

On je dodao da će na dnevnom redu biti obaveze vezane za izbore, napomenuvši da Republika Srpska ima važne izazove koje mora rješavati.

“Dobro je da se razmotre na ovikvim sastnavima, to ćemo i u srijedu i donijeti neke važne zajedičke odluke”, zaključio je Dodik.

OČUVATI STABILNOST SRPSKE

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj nema problema u strateškom opredjeljenju kako da nastupa na budućim izborima i sačuva stabilnost Republike Srpske u svakom smislu.

“Želimo da zadržimo stabilnost svih institucija u bezbjednosnom, finansijskom i u smislu snabdijevanja i rada javnih službi i institucija”, izjavio je Stevandić novinarima u Banjaluci nakon sastanak vladajuće koalicije.

On je rekao da koalicija svoje međusobne odnose podređuju budućim izborima i da nema problema sa tim da budu održani u dogovorenom terminu.

“Mi se njih ne plašimo, čak štaviše smatramo se jedinima koji mogu ozbiljno sa njima da se bave i da pobijede. Sa druge strane, želimo da zadržimo stabilnost svih institucija, da vodimo odmjerenu socijalnu i dobru nacionalnu politiku i u našim međusobnim odnosima nema problema po tom pitanju”, istakao je Stevandić.

OPREDIJELjENOST DA SE ODRŽI POLITIČKA I EKONOMSKA STABILNOST

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović istakla je danas da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj funkcioniše stabilno i da je opredijeljena da se u Srpskoj održi funkcionalna i politička, odnosno finansijska i ekonomska stabilnost.

Cvijanovićeva je navela da globalna dešavanja ne idu u prilog nijednoj zajednici svijeta, ali je ocijenila da će Srpska sigurno stabilno proći i kroz ovu krizu.

“Kako smo do sada uspješno prolazili kroz svaku krizu koju nismo mi prouzrokovali ali smo se morali boriti sa tim posljedicama, tako ćemo sigurno stabilno proći i kroz ovu krizu”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon sastanka vladajuće koalicije.

Ona je navela da predstoji mnogo izazova i posla za Vladu i Narodnu skupštinu Srpske i da će koalicija izađi zajedno sa određenim rješenjima za ovu bremenitu situaciju.

Cvijanovićeva je istakla da su spremni za predstojeće opšte izbore u BiH.

“Održan je niz sastanaka i oni koji će uslijediti usmjereni su na to da se izađe na izbore i ostvari pobjeda i da ponudimo sve ono što imamo glasačima sa kojima smo prošli kroz mnoga teška vremena i uspjeli da funkcionišemo veoma stabilno”, dodala je Cvijanovićeva.

Što se tiče BiH, kaže Cvijanovićeva, opterećenje predstavlja uzurpacija nadležnosti.

“Ne mogu članovi Centralne izborne komisije BiH uzurpirati nadležnosti parlamentaraca i uređivati stvari koje treba da uređuju ljudi koji su članovi parlamenta. Pored svih tih devijacija koje stalno gledamo u BiH, mi smo za ove izbore spremni i spremni smo da odnesemo izbornu pobjedu”, istakla je Cvijanovićeva.

Današnjem sastanku u Banjaluci prisustvovale su delegacije na čijem čelu su bili domaćin predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, lideri SNSD-a Milorad Dodik, NDP-a Dragan Čavić, Socijalističke partije Petar Đokić, Narodne partije Srpske Darko Banjac, a iz Demosa zamjenik predsjednika Spomenka Stevanović.

SLIJEDE DOGOVORI OKO ZAJEDNIČKOG NASTUPANjA I KANDIDATA

Predsjednik NPS-a Darko Banjac izjavio je danas da je na sastanku partija vladajuće koalicije u Republici Srpskoj dogovoreno održavanje niza susreta na kojima će se donijeti odluke o zajedničkim nastupima i kandidatima na opštim izborima 2. oktobra.

On je rekao novinarima u Banjaluci nakon sastanka predstavnika partija vladajuće koalicije u Srpskoj da će se izbori, koje je danas raspisala Centralna izborna komisija /CIK/ BiH, održavati u BiH i u Republici Srpskoj u posebnim, komplikovanim okolnostima, kakve su trenutno i u svijetu.

Banjac je naglasio da će stranke u ovoj koaliciji i u narednom periodu nastupati zajedno.

On je rekao da Srpsku u budućnosti čekaju teške odluke, ali i podsjetio da je slično bilo i ranije, ali je ova koalicija uspijevala zajednički da se izbori sa svima izazovima.

“To znači i opstanak našeg naroda i Srpske i to ćemo činiti i u narednom periodu”, poručio je Banjac.

Prema njegovim rječima, to i učvršćuje ovu koaliciju i okuplja je da zajednički nastupa na predstojećim izborima.

Banjac je najavio sljedeći sastanak vladajuće koalicije u prostorijama Glavnog odbora NPS-a.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *