Dodik: Neimenovani visoki predstavnik nije biran u skladu sa Aneksom 10

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da neimenovani visoki predstavnik u BiH nije biran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i samim tim ne može da bude visoki predstavnik.

“Republika Srpska rekla je svoje, vezano za dogovor lidera političkih stranaka, jednako kao i zaključcima Narodne skupštine”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare, povodom najavljivanog navodnog ustoličenja neimenovanog visokog predstavnika.

On je istakao da je jedino relevantno mjesto koje uvodi visokog predstavnika u BiH Aneks 10, za koji je istakao da je prekršen od velikih zemalja koje pokušavaju da uskrate Republici Srpskoj da je strana, jer je tako i predviđeno Aneksom 10.

“Mi smo strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma. Sporazum je potpisala Srbija u ime Republike Srpske, tako da smo dio i međunarodnog prava, odnosno međunarodni faktor”, rekao je Dodik.

On je naveo da visokog predstavnika nigdje nema ni u jednom relevantnom dokumentu Dejtonskog sporazuma.

“Predviđeno je da stranke koje su potpisale Aneks 10, Republika Srpska, Srbija, Hrvatska, Federacija BiH i do tada neka Alijina BiH, odnosno zajednički nivo BiH, treba da se saglase o imenu novog visokog predstavnika i da se to potvrdi relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN. I jedno i drugo je izostalo”, naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *