Dodik: Miješanje zapada dovelo BiH do raspada, nepovjerenja i želje za samoopredjeljenjem /VIDEO/

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se u Beogradu na Samitu nesvrstanih, povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih. U obraćanju na samitu  pozvao je na obnavljanje ukupnog međunarodnog povjerenja, te ukazao na probeme sa kojima se suočava BiH, koja se nalazi pod protektoratom pojedinih zapadnih država, čije je miješanje dovelo do njenog raspada, nepovjerenja i želje za samoopredjeljenjem.

Postoji protektorat međunarodne zajednice koji je BiH doveo do raspada. BiH je nametnut visoki predstavnik, iako nema odluke Savjeta bezbjednosti o tome , poručio je Milorad Dodik u obraćanju na Samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu.Dodao je da svjetske sile pokušavaju da nametnu rješenja BiH, te da je stvorena klima nepovjerenja.

Dodik smatra da unutardržavna kao i međudržavna neslaganja treba rješavati mirnim putem, kvalitetno, a poznavanje vrijednosti kako svoje, tako i drugih kultura, doprinose adekvatnom odgovoru i na mnoge izazove. Dodao je da se svijet susreće sa političkim i vojnim sukobima, terorizmom, migrantskom krizom i istakao da BiH nije pošteđena tih problema.

Govoreći o pandemiji virusa korona, Dodik je u obraćanju rekao da je svijet preživio jednu od najvećih kriza globalnog doba, te da su na početku pandemije velike zemlje zaboravile male.

On je naveo da su sve zemlje regiona Zapadnog Balkana već uključene u proces evropskih integracija, te da su odlučno opredijeljene da kroz istinski dijalog jačaju mir, stabilnost i poštovanje ljudskih prava. Dodik je posebno u ovom kontekstu izdvojio napore političkog vrha Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića, koji neumorno iznosi nove inicijative i ideje, kako bi se region Zapadnog Balkana što više integrisao i ekonomski ojačao.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik susreo se u Beogradu uoči početka Samita sa predsjednikom Generalne skupštine UN-a i ministrom spoljnih poslova Maldiva Abdul Šahidom. Veče prije razgovarao je i sa šefom ruske diplomatije.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.