Dodik: Evropski put nije sporan, ali se mora poštovati Ustav BiH /VIDEO/

U Briselu Politički forum na visokom nivou između EU i BiH o napretku u evropskim integracijama. Ranije danas lideri političkih stranaka iz BiH sastali su sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem koji je izrazio nadu da će Evropski savjet moći u martu da odobri otvaranje pregovora sa BiH o pridruživanju EU.

Evropski put BiH nije sporan za Republiku Srpsku, ali na tom putu ima mnogo izazova i mora se poštovati Ustav, rekao je danas predsjednik Srpske Milorad Dodik u Briselu. On je istakao da u BiH postoji ozbiljan zastoj i to o pitanju Ustavnog suda BiH.

Odgovarajući na pitanje da li je na sastanku razgovarano i o navodnim prijetnjama disolucijom, Dodik je rekao da stranci prave BiH koja ne može opstati.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković kaže da se svi slažu da strane sudije treba da odu iz Ustavnog suda BiH, ali da se politički akteri ne slažu oko tajminga njihovog odlaska. Konaković je naveo da je na sastanku razgovarano i o onome o čemu se slažu, ali i o onome o čemu se ne slažu lideri političkih partija iz BiH.

Lider Naše stranke Edin Forto rekao je da su na jutrošnjem sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem u Briselu ponuđeni neki novi zakoni i iskoraci, koje bi BiH mogla uraditi.

Evropska unija vidi posvećenost i pozitivan razvoj događaja kada se radi o neophodnim i dugo čekanim reformama u BiH, saopštio je evropski komesar Oliver Varhelji.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *