Dodik: Da je Turska bila više uključena, lakrdija s visokim predstavnikom se ne bi desila

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, nakon sastanka članova Predsjedništva sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, da Republika Srpska ne prihvata nametnuta rješenja, te da se zalaže za rješavanje pitanja unutrašnjim dijalogom.

– Ne vjerujemo da stranci mogu da uvedu red u zemlji, vjerujemo samo u unutrašnji dogovor – rekao je Dodik i dodao da za “BiH nije dobro da se pojavljuje lažni visoki predstavnik”.

Dodik je istakao da Srpska ne može da prihvati da neizabrani stranac donosi zakone, te da vjeruje samo u dijalog i dogovor, ističući da svako rješenje mora biti mirno.

Dodik kaže da više vjeruje saradnji sa Erdoganom nego “nekim propalim nastojanjima da se nametnu rješenja”.

– Vjerujem, da je Turska bila više uključena u priču o visokom predstavniku, da se ovakva lakrdija sa imenovanjem ne bi desila – rekao je Dodik, dodajući da je uvjeren da Erdogan razumije situaciju, jer se, kako kaže, pokazao kao čovjek koji sluša sve strane u BiH.

Što prije finalizirati dogovore o auto-putu od Sarajeva do Beograda

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je nadu da će vrlo brzo doći do razgovora o detaljima u vezi sa izgradnjom auto-puta Sarajevo – Beograd.

“Svakako računamo na stav prijatelja u tom pogledu”, rekao je Dodik nakon sastanka u Sarajavu članova Predsjedništva sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dodik je rekao da su detalji uvijek problem, te je izrazio uvjerenje da ekonomija BiH može izdražati uslove koji su neuobičajeni u komercijalnom smislu.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da razgovori o detaljima moraju otpočeti i da se precizira na koji način će se krenuti sa izgradnjom auto-puta.

“To jeste veliki, istorijski, infrastrukturni projekat i rezultat volje i želje predsjednika Erdogana da podrži razvoj i povezivanje na Balkanu”, rekao je Dodik.

On je dodao da je uvijek velika stvar kada veliki državnik i političar poput Erdogan boravi u BiH.

“Meni je drago što što već duže vrijeme razgovaramo o važnim pitanjima i osjećam blagonaklonost koju nam ukazuje u vidu pomoći, za ekonomski razvoj, za razvoj infrastrukture, o čemu u kontinuitetu razgovaramo”, naglasio je Dodik.

Erdoan u Sarajevu: Podrška teritorijalnom integritetu BiH i miru u regionu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je da je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, koji je danas održan u Sarajevu, razgovarano o bilateralnim odnosima i odnosima u regionu, kao i na svjetskom planu.

Erdoan je rekao da Turska pruža podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, integracijama BiH i podržava mir u regionu.

„BiH ima posebno mjesto u srcima naših ljudi“, rekao je Erdoan.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je na današnjem sastanku dogovoreno da se sljedeći trilateralni sastanak BiH-Turska-Srbija održi u BiH.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je istakao da je Turska bitan faktor stabilnosti na zapadnom Balkanu i da je veoma važno da ožive trilateralni sastanci Turska-Srbija-BiH.

Turskog predsjednika dočekali su u Sarajevu, uz vojne počasti, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, ali ne i srpski član Milorad Dodik.

Nakon toga je Erdoan nasamo razgovarao sa Dodikom, Džaferovićem i Komšićem.

Poslije toga uslijedio je sastanak delegacija BiH i Turske o infrastrukturnim projektima i ekonomskim temama.

Sastanku su u ime Republike Srpske, osim srpskog člana Predsjedništva BiH, prisustvovali i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Podsjetimo, Erdoanu je ovo četvrta posjeta Sarajevu. Bio je 2015. godine, 2018. i 2019. u BiH, a u međuvremenu članovi Predsjedništva u različitim sazivima bili su njegovi gosti u Ankari.

(Srna/RTRS)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *