Dodik: Bećirović nema mandat da govori u ime “većinske BiH” /VIDEO/

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je u sjedištu NATO-a u Briselu da će učiniti sve u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima “da BiH što prije postane članica NATO-a”, te pozvao generalnog sekretara Alijanse Јensa Stoltenberga da što prije posjeti BiH. Iz RS su uslijedila projna reagovanja na ovakvu izjavu.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da Denis Bećirović nema mandat da govori u ime, kako sam kaže, većinske BiH, jer je on samo bošnjački član Predsjedništva ili jedna trećina političke volje u BiH, a 49 odsto BiH se zalaže za neutralan pristup prema sukobu u Ukrajini.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Bećirovića da se, kako kaže, većinska i demokratska BiH ograđuje od Dodikove destruktivne politike i da dodjela odlikovanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nije ogledalo BiH, predsjednik Srpske je poručio da je RS, a ne BiH, dodijelila orden predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i da ne zna što bi se iko, pa i Bećirović ograđivao od toga.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Denis Bećirović u Briselu iznosi svoje političke stavove, i na to ima pravo u demokratiji, baš kao što to pravo ima i Milorad Dodik i svaki drugi političar.

Komentarišući Bećirovićevu izjavu da se, kako kaže, većinska i demokratska BiH ograđuje od Dodikove destruktivne politike, Cvijanovićeva je istakla da je preambiciozno prisvajati sebi takvo pravo, a funkcionisati u okviru kolektivne institucije, kakvo je Predsjedništvo BiH, gdje sva 3 člana imaju ista prava.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *