Dodik: Apsurd da izvještaj Savjetu bezbjednosti podnosi neizabrani diplomata

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je izvještaj Savjetu bezbjednosti Kristijana Šmita još jedan apsurd u kojem izvještaj podnesi neizabrani diplomata.

“To govori da je svijet u neredu. Mi nećemo srediti svijet, možemo samo da izvlačimo zaključke i da se sagnemo ispod radara, ali da ne dozvolimo da pored nas prođu prilike i da nas zaplaše na osnovu ‘slave’ stečene na ranijoj strogoći”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Dodik je ocijenio da je nevjerovatno miješanje izaslanika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i ozbiljan diplomatski bezobrazluk.

“Nama i ne trebaju oni na koje on može da utiče i kaže im šta da rade. Razumijem moć Amerike, šta sve mogu i šta su sve radili. Ali ljudi ovdje moraju da se oslobode pritiska. Nemam ni jedan problem sa Amerikancima u svijetu, ali i oni moraju da razmisle zašto su već u decenijama u problemu sa Srbima ovdje”, istakao je Dodik.

On je dodao da se Amerikanci drže izlobiranih politika i istrajavaju na politici koja je potpuno pogrešna za ove prostore.

Dodik je ukazao da američkim predstavnik zadužen za izbornu reformu u BiH Metju Palmer predlaže da se u BiH ukine etnički predznak.

“Da prestanemo da budemo Srbi. Njima je prihvatljivo da se zovemo `nacionalna grupa` Amerikanci će reći da hoće multietničku zemlju. Zanimljiva bi bila multietničnost bez Srba i Hrvata”, rekao je Dodik.

On je naveo da mu uopšte nije razumski pojmljivo šta oni hoće, izuzev što mu se čini da je ovdje riječ o eksperimentu.

“Pozivaju se na priču o ekonomiji, a zatvorili su nam sve mogućnosti da izađemo na svjetsko ekonomsko tržište. U tome i leži njihova moć, ali i to se promijenilo”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je Vašington, sem vojnog, bio politički i finansijski centar, a da to više nije dominantno.

“Zato su nervozni, pa vraćaju svoju ulogu na rigidan način favorizujući Bošnjake. Ameriku moramao uvažavati, ali ona se ne pokazuje kao objektivan posrednik. Često padnu u iskušenje da nameću diktate. Oni su i kreirali nestabilnost. Nisu dozvolili domaćim akterima da prave svoj kompromis. Nametali su neprimjenjiva rješenja”, rekao je Dodik.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.