Dobar trend zaraženih u odnosu na testirane /VIDEO/

U Republici Srpskoj registrovano su 24 nova slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih povećan na 1.129 , rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Među novozaraženim su 12 muškaraca i 12 žena. 10 osoba je iz Banjaluke, po tri iz Laktaša, Broda i Doboja, po dvije iz Čelinca i Gradiške, te jedna iz Drinića – naveo je Šeranić. – Dobro je da broj pozitivnih držimo pod kontrolom i ispod pet odsto. Imamo 3,2 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih – naglasio je Šeranić.

Testirani su i zdravstveni radnici iz RS,  pozitivan nalaz potvrđen je kod jednog ljekara, dok su nalazi kod svih radnika iz ostalih zdravstvenih ustanova bili negativni.Testirano je 89 osoba iz lokalnih karantina i objekata za izolaciju, a pozitivan nalaz potvrđen je kod jednog lica u Čelincu.Takođe je urađeno i preko 150 testova na vaspitačima u vrtićima i predškolskim ustanovama i njihovi testovi također su negativni.U UKC RS trenutno se liječi najmanje 129 osoba od čega je 44 sa teškom kliničkom slikom.Od danas su u Srpskoj na snaži ublažene mjere, ipak oprez ne prestaje, poručuju nadležni.

Vlada Republike Srpske snosiće troškove testiranja na virus korona za učenike i studente iz Republike Srpske koji se školuju van granica Srpske.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nastavlja da za sve građane finansira zdravstvene usluge u javnim zdravstvenim ustanovama dok traje vanredno stanje u Srpskoj.

To znači da su do tada svi građani zdravstveno osigurani i ne moraju da dolaze u poslovnice Fonda da ovjeravaju zdravstvene knjižice.

Na računima Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske do sada je uplaćeno oko 58 miliona KM. Od tog iznosa 50 miliona KM je izdvojeno iz budžeta, 3,7 miliona se odnosi na plate budžetskih korisnika odnosno njihovih dobrovoljnih izdvajanja iz ličnih primanja a ostatak su donacije pravnih i fizičkih lica, potvrđeno je u ministarstvu finansija Republike Srpske.

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar izjavio je da Federacija BiH bilježi stabilan i pozitivan trend kretanja kada je riječ o epidemiji koronavirusa.

Po broju zaraženih prednjače Hercegovačko-neretvanski i Zeničko-dobojski kanton. Najviše pozitivnih slučajeva je u HNK.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *