Socijalni stanovi za 30 porodica /VIDEO/

U Amajlijama je danas počelo useljavanje stanara u dvije zgrade izgrađene u okviru BiH-3 – Državnog projekta stambenog zbrinjavanja – Regionalnog stambenog programa, a korisnici 30 novih stambenih jedinica su porodice koje su do sada živjele u alternativnim smještajima u naseljima GTC i u Amajlijama.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, a u skladu sa propisima koji važe u toku vanrednog stanja usled virusa korona, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić, uručili su ključeve za dvije porodice, dok će preostalih 28 porodica biti useljeno u narednim danima.

– Vrijednost dvije novoizgrađene lamele, od kojih svaka ima 15 stanova, iznosi oko 1.600.000 KM. Zahvaljujući racionalnom poslovanju i uštedama u okviru CEB (Council of Europe Development Bank – CEB) projekta, Vlada Republike Srpske je dala saglasnost za izgradnju još jedne zgrade u Amajlijama, u koju ćemo useliti porodice iz dotrajalih objekata koji su, prije više od 20 godina, izgrađeni u Amajlijama za raseljena lica – najavio je Aćić.

Predstavnik Sekretarijata je najavio i saradnju sa Gradskom upravom u okviru okviru Pod-projekta BiH 6, u sklopu kojeg će u Bijeljini biti izgrađeno osam individualnih stambenih objekata, kao i realizaciju infrastukturnih projekata u vrijednosti od 50.000 KM.

– Grad Bijeljina je bio odličan partner na realizaciji Pod-projekta BiH 3, odnosno izgradnje novih stambenih jedinica u Amajlijama i zbog toga nastavljamo saradnju. Zahvaljujemo svim donatorima u okviru Regionalnog stambenog programa zbrinjavanja, prije svega EU ali i drugim neevropskim državama, koje su nam omogućile da izgradimo brojne stambene objekte za porodice koje su godinama bez sopstvenog doma i time, kroz koncept socijalnog stanovanja, osigurale brojnim porodicama dostojanstven život – zaključio je Aćić.

Grad Bijeljina je za potrebe izgradnje zgrada u Amajlijama platio neophodne administrativne takse i komunalne naknade, ali i obezbijedio neophodnu infrastrukturu, uključujući asfaltiranje pristupnog puta.

– Stanari novih zgrada, na osnovu skupštinske odluke, imaće obavezu da plaćaju održavanje zgrade u iznosu od jedne konvertibilne marke po kvadratnom metru. U saradnji sa Sekretarijatom, u sklopu ovog naselja očekujemo da počnemo izgradnju još jednog stambenog objekata od 12 stanova, a do kraja sedmice Direkcija za izgradnju i razvoj grada završiće idejni projekat. Grad  će, kao i do sada, pored projekta obezbijediti infrastrukturu, uključujući asfaltirnje pristupnih puteva i neophodne dozvole i saglasnosti za gradnju. U toku godine planiramo da izgradimo objekat u kojem će stanari naselja imati prostorije za društvene sadržaje i prodavnicu, tako da  kada naredna zgrada od 12 stanova bude završena, stanari naselja će imati potpuno uređeno mjesto za život – istakao je Mićić.

On je najavio da će, nakon što u Amajlijama bude završena gradnja planiranog objekta od 12 stanova, Grad riješiti pitanje stanova u naselju GTC.

– Po ugovoru sa Njemačkom razvojnom agencijom koja je finansirala izgradnju naselja, kada prestane potreba za alternativnim smještajem, stambene jedinice mogu da se koriste kao socijalni stanovi. Uz saglasnost Sekretarijata za raseljena lica i migracije, porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida daćemo mogućnost da otkupe stanove, dok će ostali korisnici dobiti rješenja za korišćenje socijalnih stanova – pojasnio je Mićić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *