Do polovine naredne godine ugovor za auto-put od Vukosavlja do Rače /VIDEO/

Do polovine naredne godine trebalo bi da bude potpisan ugovor o finansiranju, projektovanju i izgradnji auto-puta od Vukosavlja do Rače, što otvara mogućnost da te dionice budu izgrađene do 2025. godine, kako je i planirano, kažu u preduzeću “Autoputevi Srpske”. Srbija će pomoći izgradnju auto-puta prema Bijeljini. Izgradnja auto-puta značiće “vjetar u leđa” budućem razvoju Bijeljine.

Za izgradnju auto-puta od Vukosavlja do Rače interes je pokazalo sedam kineskih, dvije turske i jedna tursko-kineska kompanija, koje su dostavile svoje prijave na javni poziv za izgradnju auto-puta koji je podijeljen u tri lota a objavljen je u avgustu mjesecu. Procijenjena vrijednost projekta je 1,35 milijardi KM.

Pored deset pomenutih kompanija, Topić je naveo da se ušlo u pregovore sa američkom kompanijom “Behtel”, koja nastupa zajedno sa turskom kompanijom “Enka”.

Cilj nam je bio podsjeća Topić da do kraja ove godine bude definisano finansiranje, ipak nećemo uspjeti kaže on potpisati ugovor o finansiranju, ali pregovori su u toku, pa se očekuje da bi do sredine iduće godine posao oko finansiranja trebalo da bude završen.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i juče je rekao da će Srbija pomoći izgradnju auto-puta prema Bijeljini.

Grad Bijeljina je postao regionalni centar sjeveroistočnog dijela RS, i kao takav ima izuzetne investicione potencijale koji se u prvom redu ogledaju u njegovom strateškom položaju. S toga će značajan doprinos u budućem razvoju Bijeljine svakako imati izgradnja auto-puta Bijeljina–Banjaluka, što predstavlja najznačajniji strateški projekat u oblasti infrastrukture, kažu u Direkciji za izgradnju i razvoj grada.

Samim početkom izgradnje auto-puta biće na radovima angažovan veliki broj ljudi iz različitih branši, rekao je Petrović za TV Arena, gostujući u našoj emisiji Panorama.

I dok se očekuje da će do polovine naredne godine biti potpisan ugovor za auto-put od Vukosavlja do Rače, čini se da je priča o izgradnji brzog puta Sokolac-Bijeljina na “dugom štapu”.

U preduzeću Autoputevi Srpske podsjećaju da je ranije urađena projektna dokumentacija za brzi put od Sarajeva prema Višegradu, ali da se taj projekat pokazao kao skup i čeka inicijativu Srbije ili eventualno Turske, koja je i pokrenula priču o prstenu, odnosno dvije veze Beograda i Sarajeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *