Republički štab produžio sve postojeće mjere i za praznike

Republički štab za vanredne situacije održao je danas, 65. sjednicu, kojom je predsjedavao komandant Štaba Radovan Višković i na njoj su sve postojeće mjere produžene do 15. januara naredne godine.

To znači da su zabranjena sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, kao i sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica kao što su svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode.

Osim toga, radno vrijeme ugostiteljski objekata ostaje od 6 do 22 časa.

“Do 15. januara 2020. godine ograničava se radno vrijeme u periodu od 06:00 do 22:00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i dr.), kao i priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr.)”, saopšteno je iz Vlade RS.

Zaključkom o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Takođe, u skladu sa ovim Zaključkom građani su obavezni da se u zatvorenim prostorijama, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju i uputstava JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

“Nepoštovanje ovih mjera zabrane sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti”, saopšteno je iz Vlade RS.

Takođe, obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, i pridržavaju se uputstava JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Ovim Zaključkom, do 15. januara u periodu od 22:00 do 06:00  časova, dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Takođe, u periodu od 22:00 do 06:00 časova, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića svim privrednim subjektima.

Dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *