DNS: Povučen potpis sa sporazuma sa Asocijacijom Stvaralaca Srpske

Demokratski narodni savez povukao je potpis sa sporazuma koji su parlamentarne stranke potpisale sa Asocijacijom stvaralaca Republike Srpske dok ne bude postignut opšti konsenzus svih koji su doprinijeli stvaranju Republike Srpske.

Jednoglasnu odluku o tome donijelo je danas Predsjedništvo DNS-a na vanrednoj telefonskoj sjednici.

Iz DNS-a su naveli da je Predsjedništvo sa žaljenjem konstatovalo da su učesnici sastanka dovedeni u zabludu da postoji podrška Boračke organizacije takvom sporazumu, što se pokazalo netačnim.

Apelovano je da Boračka organizacija, Asocijacija stvaralaca Republike Srpske i svi drugi koji su doprinijeli stvaranju Republike Srpske i odbrani života dogovore zajednički prijedlog, jer će takav dogovor imati punu podršku ove stranke, ali da do tada DNS povlači potpis sa spornog sporazuma.

DNS je poručio da poštuje ulogu pojedinaca koji su obavljali najviše državne funkcije tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, ali smatraju da se država jednako mora odužiti svima onima koji su dali nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske.

“Niko ko se trudi da budućnost Republike Srpske bude bolja ne smije zaboraviti sve ljude koji su rizikovali život da je stvore i zato nam je jako važan stav boraca, ratnih i vojnih invalida, porodice poginulih i nestalih i svih drugih žrtava rata nastalih u procesu stvaranje i odbrane Republike Srpske”, poručili su iz Predsjedništva DNS-a.

Iz DNS-a su naveli da odluka koju treba da donese Vlada, a potvrdi Narodna skupština, treba da doprinese jedinstvu, a ne razdoru u društvu.

Stranke koje su zastupljene u Narodnoj skupštini Srpske su 21. jula na Palama potpisale izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske, odnosno o isplati valorizovane naknade za ratni period za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsjedništva i članove Vlade Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *