Poplave u Tuzli, proglašeno stanje prirodne nesreće

Stanje prirodne nesreće proglašeno je na području Tuzle koju je zahvatilo veliko nevrijeme i prouzrokovalo poplave i bujice, potvrdio je Srni predsjednik gradske Službe Civilne zašite Slavko Stjepić.

Stjepić je rekao da su sinoć za samo nešto više od pola časa ogromne padavine pričinile veliku štetu na području grada Tuzle.

On je dodao da je za kratko vrijeme palo oko 70 litara kiše po metru kvadratnom.

Stjepić je naveo da je rano govoriti o procjeni štete, jer tek treba sagledati šta se dešavalo tokom noći kada je uz jak vjetar, koji je rušio pred sobom, padala kiša.

“Vjetar je obarao stabla, u naletu jakog pljuska došlo je do začepljenja odvoda, stradali su makadamski putevi, voda je ušla u podrume određenih objekata – sve u svemu bio je to crveni alarm kad je u pitanju količina padavina u tako kratkom vremenu”, rekao je Stjepić.

Odluku o proglašenju prirodne nesreće donio je Gradski štab Civilne zaštite Tuzla.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rekao je novinarima da će nadležne službe odmah početi saniranje velike štete, sklanjati drveće s puteva, ispumpavati vodu iz objekata, čistiti slivnike da bi bili spremni za prihvatanje novih padavina.

Gradski štab civilne zaštite Tuzla procjenjuje da će biti reaktivirana klizišta, da je situacije veoma složena, a formirana je i komisije za procjenu štete.

Za sada nema potvrde o povrijeđenim osobama.

(foto: avaz.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *