Đurđević: Prognani i izbjegli iz FBiH da zaštite svoju imovinu

Predsjednik Skupštine grada Bijeljine Aleksandar Đurđević pozvao je danas sve protjerane i raseljene sa teritorije današnje Federacije BiH da zaštite svoju imovinu u tom entitetu od uzurpacije tako što će se javiti u Kancelariji za pravnu pomoć Srbima iz Federacije BiH u Bijeljini – Sremska ulica broj 2 (u sklopu Tržnog centra Fortuna) radi dobijanja pravne pomoći.  U suprotnom, rizikuju da po novim zakonima Federacije BiH, već nakon 10 godina izgube pravo na nju pojasnio Đurđević. 

Đurđević je nakon sastanka sa Zamjenik koordinatora Kancelarije za pravnu pomoć Srbima iz Federacije BiH Nemanjom Simikićem i predsjednikom Odbora za zaštitu prava Srba iz Federacije BiH Đorđem Radanovićem najavio da će Skupštini grada Bijeljine predložiti formiranje Komisije za izbjegla i raseljena lica koja će posebnu pažnju posvetiti ovom pitanju.

,,U Bijeljini trenutno živi oko 40 000 protjeranih i raseljenih lica  sa teritorije Federacije BiH i to je najveća populacija nakon Beograda i Novog Sada. Prema odredbama novog Zakona stvarnim pravima Federacije BiH, ukoliko se ne pojave na katastarskim izlaganjima ili ne pošalju valjan pravni akt mogu izgubiti pravo na imovinu tako što će ona biti prepisana ili državi ili onome ko je trenutno koristi. Zbog toga je neophodno, da svi prognani i raseljeni uz asistenciju Kancelarije, besplatno ili uz minimalne troškove zaštite svoja prava” rekao je Đurđević.

Zamjenik koordinatora Kancelarije za pravnu pomoć Srbima iz Federacije BiH Nemanja Simikić pojasnio je da je opasnost od gubitka imovine stvorena odlukom OHR da nametne zakon zakonom koji Ustavni sud BiH nije želio proglasiti neustavnim.  Sudovi u Federaciji, pri kojima su i katastri, nemaju obavezu dostavljanja poziva za izlaganja na adrese vlasnika, nego ih objavljuju skoro isključivo na oglasnim tablama i u Službenim novinama Federacije.

„Građani koji su protjerani iz Federacije ne znaju za ove objave i propuštaju rokove, ili nemaju novčanih sredstava ili se plaše da odu u mjesta iz kojih su protjerani. Zbog toga dovode u pitanje i obdržaj svoje imovine, jer Zakon u Federaciji daje mogućnost da, ukoliko se vlasnik ne pojavi određen broj godina i ne  reguliše svoje pravo u novom katastru, može izgubiti pravo na imovinu. Da bismo zaštitili prava stvarnih vlasnika Kancelarija će završiti sve pravne poslove za prognane i raseljene, uključujući i kontaktiranje institucija u Federaciji BiH,” pojasnio je Simikić 

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Đorđe Radanović istakao je da će imovina koju protjerani Srbi imaju na području srednje BiH i kraj koje će proći autoput 5c u narednim godinama višestruko uvećati vrijednost. Zbog toga nije razumno da je radi nemara ili nepoznavanja propisa, nekome poklone ili prodaju u bescijenje.

,,Na Koridoru 5c brojne su crkve koje svjedoče da su pravoslavni Srbi živjeli na toj teritoriji i da je u ovom ratu samo nastavljen projekat koji je započela NDH – projekat uklanjanja Srba sa te teritorije. Kuće i njive su i danas u vlasništvu prognanih Srba i oni imaju pravo da ih zaštite. Zato ih Odbor poziva da se hitno jave u kancelarije u svojim gradovima. Autoputem 5c će za koju godinu prolaziti milioni ljudi i transportovati ogromne količina robe. Zašto imovinu pored njega poklanjati bilo kome?” upitao je Radanović.

Primarni cilj Odbora je, kako je naglasio Radanović, da Srbi trajno zadrže svoju imovinu. On je apelovao na sve protjerane i raseljene iz Federacije BiH da pozovu rođake i prijatelje koji žive u Srbiji ili bilo kojoj zemlji svijeta da obavezno iskoriste ovo pravo.

„Odbor sve napore ulaže da zemlja koja je vijekovima bila u vlasništvu pravoslavnih Srba, koja je i danas u vlasništvu Srba, i u budućnosti ostane u našem vlasništvu” kazao je Radanović.

Kancelarije su trenutno otvorene i u Beogradu i Novom Sadu, ali to, kako je pojasnio Radanović ne sprečava bilo kog protjeranog Srbina, bilo gdje u svijetu, da se mejlom, telefonom ili na drugi način obrati nekoj od kancelarija i zatraži pomoć u zaštiti svog stvarnog prava.

Kancelariji za pravnu pomoć Srbima iz Federacije BiH u Bijeljini smještena je Sremskoj ulici broj 2, bočni ulaz u Tržni centar Fortuna. Građanima je, kako je pojašnjeno danas, na raspolaganju i kontakt telefon 055/ 419 940 .

Interesantno je da je imovina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, tačnije njegovog oca Anđelka u Čipuljićima kod Bugojna na ovaj način bila upisana kao državna imovina.

„Vučićeva porodica je potom provela procedure kako bi zemlja koja je vijekovima u vlasništvu Vučića i u narednim vijekovima ostala zemlja Vučića. Ako je otac predsjednika Srbije mogao da zaštiti svoju imovinu, može i svaki protjerani Srbin iz Federacije BiH, pri čemu Kancelarija za pravnu pomoć pruža punu asistenciju” rekao je na kraju Radanović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *