Izložba “Korjeni”, autora Petra Vidakovića /VIDEO/

U bijeljinskom Udruženju likovnih umjetnika “Sveti Luka” okupljen je veliki broj likovnih stvaralaca, kojima se svake godine pridružuju i novi, mlađi članovi. Kroz organizaciju samostalnih i kolektivnih izložbi, te učešće na brojnim kolonijama u zemlji i inostranstvu, članovi ovog udruženja na najbolji način, svim tehnikama slikarstva, predstavljaju ljepotu likovnog stvaralaštva.

U svom rodnom gradu izložbom “Korijeni” u Galeriji Centra za kulturu svoje likovno stvaralaštvo predstavio je akademski slikar Petar Vidaković, član Udruženja likovnih umjetnika “Sveti Luka”. Izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama, a do sada imao još dvije samostalne, Izložbom “Vrisak ravnice” predstavio se banjalučkoj publici, a u Izložbenom salonu Kulturnog centra UDAS svoje umjetničke radove okupio je oko naziva izložbe “Rađa i proždire”. Na izložbi Korijeni, publika u Bijeljini će do 1. oktobra moći da pogleda Petrove radove koji su nastali na četvrtoj godini Akademije i nakon toga, ali i slike rađene tehnikom ulje na platnu, te nekoliko crteža manjeg formata rađenih u akvarelu i drvenim bojicama.

Petar je učestvovao i na brojnim kolonijama u BiH i Srbiji, a u izjavi za TV Arena podsjeća da je prve slikarske korake napravio još u osnovnoj školi.

Početkom septembra održana je u Bijeljini Umjetnička kolonija, koja je u našem gradu okupila 33 umjetnika iz Semberije i okruženja čije su radove koji su nastali u inspirativnom krajoliku ravnice mogli pogledati sugrađani i turisti u Gradskoj galeriji sve do 16. septembra. Među radovima koji na poseban način pričaju neku drugu priču, našli su se i oni na kojima su radili članovi bijeljinskog Udruženja likovnih umjetnika “Sveti Luka”.

Svetlana Mićić Maksimović, ekonomista je po struci i član udruženja likovnih umjetnika. Slikarstvo joj je kako nam je rekla hobi kome je posvetila svoje slobodno vrijeme.

U ovom udruženju ističu značaj saborovanja umjetnika, a bilo ih je kažu na pretek.Time se dodaju daje značaj kulturi i likovnom stvaralaštvu.

Govoreći o učešću na kolonijama, tehnikama slikarstva, motivima i idejama koje umjetnici najčešće prenose na platno, prvi čovjek Udruženja likovnih umjetnika kaže da je na takvim susretima obično inspiracija okruženje i sve ono što se vještim okom može dokučiti …

Ističe da je u Udruženju okupljen veliki broj likovnih stvaralaca, te da im se svake godine pridružuju i novi, mlađi članovi.

I dok problema sa podmlatkom i članstvom nemaju, u Udruženju likovnih umjetnika “Sveti Luka ” iz Bijeljine još uvijek se kao problem ističe nedostatak vlastitih prostorija za rad udruženja. Obećanja da će taj problem biti riješen jeste bilo podsjeća Pantić, ali dodaje da je sve na tome i ostalo.

Ono što je u svijetu umjetnosti i slikarstva sasvim jasno, jeste da se ne slika zapravo bojama, nego osjećanjima, jer “tamo gdje misao ne radi zajedno sa rukom, tamo nema umjetnika”, zapisao je italijanski slikar i svestrani umjetnik renesanse Leonardo Da Vinči.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *