Đokić: Savjet ministara iduće sedmice o istočnoj konekciji gasovoda

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić očekuje da će Savjet ministara iduće sedmice razmatrati pitanje sporazuma o istočnoj interkonekciji gasovoda između Srbije i BiH, odnosno Republike Srpske.

“Nisu mi poznate procedure u radu Savjeta ministara, ali znam da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac aktuelizovao ovo pitanje i da je ono `na samim vratima` Savjeta ministara”, rekao je Đokić Srni.

Đokić kaže da nema nijednog razloga da naredne sedmice ovo pitanje ne bi moglo biti na dnevnom redu Savjeta ministara i da se pokrene procedura za zaključivanje ovog sporazuma.

“Taj sporazum, kada prođe Savjet ministara, na kraju treba da verifikuje Predsjedništvo BiH i time bi bila okončana priča o interkonekciji gasovoda između Republike Srpske i Srbije”, istakao je Đokić.

Đokić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je pitanje istočne interkonekcije gasovoda dostiglo takav politički nivo u BiH o kojem se sve češće govori kao pitanju kojeg treba riješiti i deblokirati proces definisanja istočne i južne interkonekcije gasovoda.

“Za Vladu Republike Srpske i resorno ministarstvo koje je mnogo radilo na pripremi verifikacije ovog međudržavnog sporazuma znači mnogo da možemo nastaviti dalje razvijati gasnu mrežu na području Srpske i da konačno na taj način otvorimo perspektivu za potpuno novi posao koji će se razvijati na bazi gasnih projekata u Srpskoj”, istakao je Đokić.

On je rekao da ga raduje spremnost koju pokazuju predstavnici Federacije BiH /FBiH/ da dođe do deblokade ne samo gasnog, već i svih drugih privrednih projekata i da se na taj način omogući normalizacija ukupnih odnosa i pomogne svima koji žele da rade na razvoju novih investicija.

“Svaka nova investicija znači kvalitetniji život svakom građanu, poboljšanje opštih prilika i doprinos ekonomskom rastu i razvoju”, zaključio je Đokić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je juče u Banjaluci da pitanja koja su razvojnog karaktera u BiH ne bi trebalo da budu uslovljavana i da se o uspjehu može govoriti samo onda kada se dođe u situaciju da niko ne osporava nijedan razvojni projekat.

Nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministra Elmedinom Konakovićem, Dodik je istakao da Srpska nikada nije pravila problem u vezi sa južnom gasnom konekcijom i da se ovo pitanje, u vezi sa kojim postoji određen stepen nesaglasnosti bošnjačkih i hrvatskih predstavnika, ne smije uslovljavati istočnom gasnom konekcijom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *