Dionica auto-puta do Bijeljine biće završena do kraja iduće godine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će do kraja iduće godine biti završena dionica auto-puta do Bijeljine, te istakao da je namjera Srpske da za četiri do pet godina bude završen auto-put od Banjaluke do Beograda.

Dodik je tokom obilaska gradilišta dionice auto-puta Rača-Bijeljina zahvalio investitorima “Autoputevima Republike Srpske”, izvođačima i nadzoru na pradanom radu na ovoj dionici.

“Ovdje možete da svjedočite da je, kako to građevinci kažu, probijeno 18 kilometara dionice, a da su ostala još dva na kojima svi dinamično rade”, rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da Republika Srpska i Srbija iz vlastitih sredstava finansiraju ovu dinonicu koja je na trasi integralnog saobraćajnog koridora od Banjaluke do Beograda.

“Gotovo sve trase na toj dionici se razmatraju, neke se dogovaraju, a ova se već izvodi. Mi imamo namjeru da četiri do pet godina završimo kompletnu dionicu auto-puta”, rekao je Dodik.

On je istakao da mu je drago da vidi da je kompanija “Integral inženjering” kao izvođač veoma aktivan i da se u tom pogledu stvari odvijaju najbolje moguće.

“Naravno, Srbija je u značajnom dijelu pomogla izgradnju ove dionice, kao i izgradnju mosta na rijeci Savi koji je u cijelosti finansirala Vlada Srbije”, rekao je Dodik.

On je istakao da ova dionica ostaje u vlasništvu Republike Srpske na upravljanje i korištenje i da mijenja karakter ovog regiona.

“Ovo je značajno za Republiku Srpsku i najveća je investicija koju je Bijeljina ikada imala. To košta 288 miliona KM, a Srpska je iz vlastitih izvora za ovu dionicu već uplatila blizu 100 miliona KM”, rekao je Dodik.

On je naglasio da ovaj zahtjevni megaprojekat mogu da rade samo predani i stručni ljudi.

“U planskim smo aktivnostima u vezi sa izgradnjom brze ceste prema Zvorniku, dalje prema Sokocu, a ovih dana sam obaviješten od kineskog partnera da je obezbijeđeno finansiranje trase od Bijeljine do Brčkog i da će ti radovi vjerovatno početi ove godine”, rekao je Dodik.

Kada se uzme u obzir da se gradi dionica od Vukosavlja prema Brčkom, kaže Dodik, to ukazuje da je “napadnuta” gotovo čitava dionica auto-puta.

“Ovo je kapitalan i najveći investicioni projekat Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je zahvalio Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću, koji je imao razumijevanja i koji sa zanimanjem prati završetak radova.

“Oni će nešto ranije završiti radove, jer su ranije počeli, ali u svakom slučaju vjerujem da ćemo do kraja idućeg godine imati izgrađenu dionicu auto-puta do Bijeljine koja završava na petlji pod nazivom `Bijeljina Sjever`”, rekao je Dodik.

On je istakao da će odatle biti nastvljena izgradnja puta prema Brčkom i da će to biti povezano u naredne četiri, do pet godina.

“Nije lako, ali Republika Srpska i ovdje pokazuje sposobnost”, rekao je Dodik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *