Milić: Vlada Srpske ne kalkuliše već ulazi u razgovor sa penzionerima

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić izjavio je da se u narednom periodu može očekivati vanredno povećanje penzija ukoliko u narednim mjesecima budu povećani prihodi, a rashodi ostanu na istom nivou.

“Vlada Republike Srpske uvijek kada postoje realni izvori finansiranja ne kalkuliše, već donosi odluku i ulazi u razgovor sa udruženjima penzionera o vanrednom povećanju penzija”, rekao je Milić.

Milić je naveo da je Vlada Srpske opredijeljena da prati kretanja i stope inflacije i materijalni položaj korisnika prava i istakao da je ubijeđen da će biti razmotrene sve mogućnosti za vanredno usklađivanje penzija.

“Prva tri mjeseca ove godine, s obzirom na to da smo imali 9,02 odsto redovno godišnje usklađivanje, zahtijevaju nam na mjesečnom nivou više za nekih skoro 15. 000.000 KM, to je 180.000.000 KM u ovoj godini više bez računanja povećanja broja korisnika prava”, izjavio je novinarima Milić koji u Tesliću prisustvuje Izvještajnoj skupštini Udruženja penzionera Republike Srpske.

On kaže da su prihodi u prvih pet meseci bili niži nego rashodi, te da je razlika pribiližno 150.000.000 KM, ali i da se u narednom periodu očekuje rast prihoda, a da će se rashodi kada su u pitanju isplata penzija zadržati na postojećem nivou.

“Republika Srpska je, što smo juče konstatovali u izlaganjima na 14. susretu direktora penzijskih fondova država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, država koja je imala drugo najveće povećanje penzija, odnosno redovno godišnje usklađivanje”, naglasio je Milić.

On ističe da je Republika Srpska povećala za 9,2 odsot, odnosno uskladila redovno godišnje penzije, što je daleko više nego Slovenija i Hrvatska koje su članice EU ili neke druge države nastale na prostoru bivše Jugoslavije.

Izvještajnoj skupštini Udruženja penzionera Republike Srpske, koja se održava u hotelu “Kardijal” u Banja Vrućici, prisustvuje i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *