Delta soj daje drugačije simptome /VIDEO/

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa virus korona potvrđen je kod četiri osobe od 196 testiranih, a nije prijavljen nijedan smrtni slučaj od posljedica kovida 19, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Virus korona potvrđen je kod dvije muške i dvije ženske osobe starije životne dobi, od kojih su dvije iz Čajniča i po jedna iz Laktaša i Teslića.

U Federaciji BiH 11 uzoraka pozitivno je  na virus korona , a nisu zabilježeni smrtni slučajevi.

Delta soj koronavirusa utvrđen je kod dva državljanina Srbije koji su se nedavno vratili sa planinarenja iz Rusije. Oba pacijenta su mlađe osobe i nisu vakcinisani. Virusološkinja Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakulteta i članica Kriznog štaba, kaže za RTS da je delta varijanta zaraznija i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.

Osobe iz Srbije kod kojih je detektovan delta soj nisu vakcinisane. Navela je da su sve vakcine registrovane u Srbiji vrlo efikasne i pružaju vrlo visoku zaštitu od oboljevanja od novog soja koronavirusa. Od 60 do 80 odsto štite od zaražavanja, kaže Jovanovićeva.

Punoljetni građani Sjevernobačkog, Južnobačkog i Sjevernobanatskog upravnog okruga od danas se mogu besplatno vakcinisati u Mađarskoj vakcinom “Džonson i Džonson”. Za imunizaciju nije potrebna prijava. U Crnoj Gori od ponoći stupaju na snagu nove protivepidemiološke mjere Savjeta za borbu protiv koronavirusa koje podrazumijevaju duže radno vrijeme u kafićima i žive muzike na otvorenom, ali i neke pogodnostim onima koji se vakcinišu.

Broj novoregistrovanih slučajeva najniži je u Crnoj Gori od juna prošle godine

Penzioneri u Crnoj Gori koji se u julu vakcinišu prvom dozom vakcine protiv virusa korona dobiće turistički vaučer u vrijednosti od 50 evra, predviđeno je novim mjerama Ministarstva zdravlja Crne Gore. Novim mjerama se omogućava jedan slobodan dan nakon vakcinacije zaposlenima u državnim institucijama, a iz Ministarstva su preporučili privatnicima da slijede njihov primjer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *